Ongelijke behandeling LHBT-leraren verbieden - Main contents
D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks hebben vandaag een wetsvoorstel ingediend om de zogenaamde “enkele-feitconstructie” uit de Algemene wet gelijke behandeling te schrappen.
Niet discrimineren
D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp: “Met dit wetsvoorstel willen wij bereiken dat scholen in het bijzonder onderwijs en andere instellingen op godsdienstige grondslag in hun personeelsbeleid niet meer kunnen discrimineren op grond van homoseksualiteit. De “enkele-feitconstructie” laat nog te veel onduidelijkheid bestaan over de vraag wat zogenaamde “bijkomende omstandigheden” zouden kunnen zijn. Een instelling mag een medewerker niet ontslaan omdat deze homoseksueel is, maar wel vanwege “bijkomende omstandigheden”. Wat deze zijn, is niet duidelijk. En dat geeft ruimte voor discriminatie. Nu kan nog de “bijkomende omstandigheid” van homoseksualiteit wèl een grond voor het ontslag van iemand zijn. Zo kan bijvoorbeeld een leraar die een bezoek aan de Gaypride brengt of openlijk praat over een homoseksuele relatie worden ontslagen.”
Roze Stembusakkoord
Het wetsvoorstel maakt onderdeel uit van de afspraken die met het ‘Roze Stembusakkoord’ op 3 september 2012 zijn gemaakt. In dit akkoord spraken de niet-confessionele partijen af om vijf kwesties op het gebied van emancipatie binnen één jaar te regelen. De indieners - Vera Bergkamp (D66), Tamara Venrooy-Van Ark (VVD), Keklik Yücel (PvdA), Jasper van Dijk (SP) en Jesse Klaver (GL) - vertrouwen erop dat de Tweede Kamer de behandeling van het wetsvoorstel in de loop van dit jaar zal kunnen afronden. Over de problematiek van de weigerambtenaren beslist de Tweede Kamer naar verwachting ook in de loop van deze maand. Beide voorstellen hebben een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer. De andere drie kwesties uit het “roze stembusakkoord” zijn: voorlichting over seksualiteit en seksuele diversiteit op scholen, lesbisch ouderschap en erkenning van genderidentiteit.