Stop verspilling medicijnen - Main contents
Foto stock.xchng / adamci
Uit onderzoek van het instituut verantwoord medicijngebruik (IVM) blijkt dat miljoenen euro's kunnen worden bespaard door verspilling van medicijnen te voorkomen. Dit kan door goede voorlichting aan patiënt, kleinere verpakkingen en vooral door geen medicatie weg te gooien. Ik roep de minister nogmaals op hier druk op te zetten.
Veel mensen brengen niet-gebruikte medicijnen terug naar de apotheek, juist om kosten te besparen. Deze medicijnen worden echter niet hergebruikt. Dit moet snel veranderen.
Een medewerker in de zorg heeft vorig jaar een slimme oplossing bedacht: een chip die kan meten wat er met medicijnen gebeurd, zodat ze veilig opnieuw kunnen worden uitgegeven. Ze heeft hiermee de zorginnovatieprijs gewonnen. Deze chip komt binnenkort als proef op de markt. Dit gaat echter te langzaam. Apothekers en zorgverzekeraars moeten dit soort initiatieven veel voortvarender aanpakken. Ook moeten verpakkingen van medicijnen kleiner en flexibeler worden uitgegeven. Dit voorkomt dat er medicatie onnodig overblijft. Ik roep de minister nogmaals op hier druk op te zetten.
Daarnaast kan en moet er meer gedaan worden om verspilling van zorggeld te voorkomen. De PvdA heeft meerdere voorstellen daartoe gedaan:
-
-Er komt een landelijk meldpunt verspilling.
-
-Er is veel geld te besparen door de medicijnprijzen anders te berekenen.
-
-Er is veel geld te besparen door overbehandeling en onnodige behandeling tegen te gaan.
De PvdA vindt het heel belangrijk dat patiënten, medewerkers in de zorg, artsen, zorgverzekeraars en andere betrokkenen de handen ineen slaan om verspilling in de zorg te voorkomen. Hiermee kan naar schatting kan 2 miljard euro worden bespaard. We vragen de minister wederom nadrukkelijk dit te stimuleren en waar nodig af te dwingen.