Anne-Wil Lucas lanceert beeldenbank ‘Dit doe ik’ over bètawetenschap, techniek en ICT - Main contents
in Politiek, In de kamer
Op maandagmiddag 8 april 2013 lanceert Anne-Wil Lucas (VVD) de nieuwe beeldenbank 'Dit doe ik' van VHTO op basisschool ‘De Paradijsvogel’ in Den Haag. ‘Dit doe ik’ is een website met foto's, filmpjes én verhalen van vrouwen en mannen met een bèta/technisch beroep.
Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas (VVD), zelf ingenieur, geeft deze middag een speciale Talentenkijker-gastles over haar bèta/technische loopbaan en haar politieke carrière aan groep 8C van ‘De Paradijsvogel’. Na de gastles zal de feestelijke lancering van 'Dit doe ik' plaatsvinden en gaan de leerlingen zelf aan de slag om een beter én breder beeld te krijgen van beroepen in wetenschap en techniek.
Met Martin van Pernis (president Kivi Niria), Jurgen Geelhoed (projectleider Techniekpact) en andere genodigden vindt er na de lancering een ronde tafel-debat plaats o.l.v. Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA). Centraal in dit debat staan het belang van Wetenschap & Techniek in het basisonderwijs en de noodzaak om ook Nederlandse meisjes (net als jongens) al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor beroepen in deze sectoren. VHTO en anderen pleiten voor aandacht voor meisjes en bèta/techniek in het kader van het Techniekpact. Als ook in Nederland meer meisjes geïnteresseerd raken in bèta/techniek, dan is er een groot deel van het verwachte tekort aan bèta/technici opgelost.
Over ‘Dit doe ik’ en Talentenkijker
VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek heeft deze beeldenbank ontwikkeld om in de groeiende behoefte van scholen aan beelden en verhalen van bèta/technische beroepsbeoefenaars te voorzien. 'Dit doe ik' heeft als doel de stereotypering (voor meisjes en jongens) over bèta/technische beroepen en beroepsbeoefenaar te doorbreken.
'Dit doe ik' is in eerste instantie te gebruiken voor het basisonderwijs en vormt een aanvulling op het basisschoollessenserie Talentenkijker van VHTO en Science Center NEMO die in inmiddels ruim 1.400 klassen uitgevoerd wordt en waarbij het bezoek in de klas van een vrouwelijke bèta/technische gastdocent centraal staat. Het deel van ‘Dit doe ik’ voor het voortgezet onderwijs volgt later in 2013. www.ditdoeik.nl