Franse voedselwarenautoriteit wantrouwt aspartaam

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Thursday, March 28 2013, 2:07.

BRUSSEL, 27 maart - Opnieuw is er twijfel ontstaan over de veiligheid van de veelgebruikte zoetstof aspartaam. Nadat Europarlementariër Kartika Liotard in januari al vraagtekens zette bij het op de markt houden van aspartaam, is nu ook de Franse voedselwarenautoriteit Anses kritisch op de veilig verklaarde zoetstof. Aspartaam zou voor misvorming van ongeboren baby´s en aanvallen kunnen zorgen, aldus Anses.

De Europese Voedselwarenautoriteit, EFSA, startte vorig jaar met een herbeoordeling van zoetstof aspartaam. Dit gebeurde op voortdurend aandringen van het Europees Parlement. "Er zijn veel onderzoeken die erop wijzen dat aspartaam schadelijk is voor de gezondheid. Naar die studies is nooit serieus gekeken," zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard.

Volgens Liotard hadden aspartaamfabrikanten zelf te grote invloed op eerdere beoordelingen van de zoetstof. "Nutrasweet, de grootste aspartaamproducent van de wereld, schreef in 2002 zelf de Europese evaluatie die aspartaam als ´veilig´ beoordeelde," zegt Liotard. "De nieuwe beoordeling door EFSA was bedoeld om alle onderzoeken naar aspartaam kritisch te bekijken, maar het lijkt erop dat dit niet gebeurd is." De Franse voedsewarenautoriteit Anses deelt die opvatting van Liotard, in een vrijdag gepubliceerd rapport.

"Studies die erop wijzen dat aspartaam slecht is voor de gezondheid zijn ook in de nieuwe beoordeling door EFSA steevast als ´onbetrouwbaar´ weggezet. Onderzoeken die beweren dat aspartaam veilig is, zijn minder kritisch benaderd. Onafhankelijke wetenschappers en nu ook de Franse Voedselwarenautoriteit bevestigen dat," aldus Liotard.

Anses noemt het ´verbazingwekkend´ dat er geen verder onderzoek is gedaan, nadat aspartaam epileptische aanvallen veroorzaakte in een onderzoek met apen. Ook haalt Anses diverse onderzoeken aan die wijzen op misvorming van ongeboren baby´s bij aspartaaminname door de moeder. Kartika Liotard twijfelde in januari al openlijk aan de nieuwe beoordeling van EFSA. Vanmiddag is een speciale bijeenkomst belegd in het Europees Parlement over de uitkomsten van de verschillende aspartaam-evaluaties. De komende maanden neemt de Europese Commissie een beslissing over de handhaving van aspartaam.