Friese kopstukken

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Tuesday, March 19 2013.
Friese Topstukken
Bron: Blog Lutz Jacobi

Ben geboren en getogen Friezin en daar ben ik trots op. Doe dan ook graag mee aan activiteiten die onze taal en Cultuur laten zien en op de kaart zetten.

Zo loop ik deze week rond met een koffertje van het Fries Museum met daarin de “Us mobiel”. Vanaf februari tot aan de opening van het Fries Museum in september 2013 loopt er iedere week een Fries rond met deze “Us mobiel”. In deze week moet ik met deze mobiel foto’s en filmpjes maken van zaken die ik typisch fries vind. Door dit te doen, valt mijn oog weer extra scherp op zaken die ik mooi vind en van belangrijke waarde zijn.

Dit betreft landschap, Fryske sporten, us symbolen, het Friese volkslied, de taal, literatuur, toneel, theater, cabaret, beeldende kunst en muziek …. Maar ook de dorpsgemeenschap, de Friese koe, de kievit, “Friese gezichten”, de strijdbaarheid, de 11 steden, de staartklok, het Fryske Hynder , onze eilanden en Waddenkust en eigenlijk teveel om op te noemen. Heel veel is voor mij “Fries Kopstuk” en het is lastig om te kiezen. Ik kies daarom maar op gevoel. Doel van deze actie is om de mensen nauw te betrekken bij het Fries Museum. Dit is van ons allemaal. Doel is om zo’n 600 kopstukken te laten zien bij de opening in september. Door deze Friese Kopstukken wil het museum laten zien wat mensen als typisch Fries ervaren! Want de typisch Friese cultuur mag niet ontbreken in ons nieuwe Fries Museum!

Zie ook : www.hallofryslan.nl

www.lutzjacobi.nl