Onveilig Amerikaans paardenvlees naar Europa

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, March 19 2013, 2:02.

BRUSSEL, 19 MAART - Tonnen onveilig paardenvlees uit de VS worden jaarlijks naar de EU geëxporteerd via Mexico en Canada. Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard eist een importstop.

“Amerikaanse paarden worden niet gefokt voor voedseldoeleinden, omdat Amerikanen geen paardenvlees eten. De paarden krijgen daardoor allerlei medicatie toegediend, waaronder fenylbutazon,” zegt Liotard.

Toch ligt er vlees van Amerikaanse paarden in Europa in de winkel. “Uiteindelijk worden veel paarden uit de VS overgebracht naar Mexico en Canada, waar ze alsnog worden geslacht. Vervolgens wordt het vervuilde vlees geëxporteerd naar de EU. Twintig procent van het paardenvlees in de EU is van Amerikaanse afkomst,” zegt Liotard.

In schriftelijke vragen aan de Europese Commissie eist Liotard een importstop van paardenvlees vanuit Canada en Mexico, in ieder geval tot het voldoet aan de EU-standaarden . “Het paardenvlees uit de VS voldoet niet aan Europese veiligheidsstandaarden. Toch werd vorig jaar 23.000 ton Amerikaans paardenvlees via Mexico en Canada naar de EU verscheept. De import van paardenvlees uit Mexico en Canada moet volledig worden gestopt, totdat er zekerheid is over de veiligheid ervan. Bovendien moet duidelijk op het etiket staan waar vlees vandaan komt en wat er in zit,” aldus Kartika Liotard.