Blog Artsennet: Preferentiebeleid, het vervolg - Main contents
Het Nederlandse zorgstelsel scoort internationaal goed op toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit. Ons stelsel wordt echter bedreigd door de snel stijgende zorgkosten. In deze kabinetsperiode stijgen de zorguitgaven ondanks de bezuinigen met ongeveer tien miljard euro.
Als de zorgkosten blijven groeien, wordt ons stelsel op den duur onbetaalbaar. Om ons goede stelsel in stand te houden, moeten we daarom steeds kijken waar het goedkoper kan.
Geneesmiddelen
Een aantal zorgverzekeraars hanteert sinds een aantal jaren een zogeheten preferentiebeleid voor geneesmiddelen. Dat betekent dat de verzekeraar van veel medicijnen alleen de goedkoopste variant vergoedt, mits de werkzame stoffen van het geneesmiddel hetzelfde zijn. Volgens een raming van de Nederlandse Zorgautoriteit heeft dit preferentiebeleid geleid tot een besparing van 0,75 tot 0,9 miljard euro per jaar. Zonder dit preferentiebeleid zou elke volwassene jaarlijks ruim zeventig euro meer zorgpremie moeten betalen.
Medische hulpmiddelen
Vorig jaar constateerde de Nederlandse Mededingingsautoriteit op basis van een studie van Ecorys dat de inkoop van medische hulpmiddelen door ziekenhuizen nog altijd onvoldoende professioneel, versnipperd en weinig transparant is.
Daarbij gaat het om hulpmiddelen die door ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gehandicaptenzorg worden aangeschaft. Dat zijn medische apparatuur, chirurgisch instrumentarium, medische verbruiksgoederen en prothesen en implantaten.
Inkoopvoordelen
Ziekenhuizen laten daardoor inkoopvoordelen liggen die kunnen oplopen tot veertig procent van de inkoopprijs. Gegeven het feit dat er jaarlijks circa twee miljard euro wordt besteed aan deze medische hulpmiddelen, is hier nog een fors bedrag te besparen.
Preferentiebeleid uitbreiden
Ligt het niet voor de hand dat om de zorgkosten beheersbaar te houden zorgverzekeraars hun preferentiebeleid, dat nu alleen nog geldt voor geneesmiddelen, uitbreiden naar medische hulpmiddelen, waarbij vanzelfsprekend geldt dat de medische hulpmiddelen wel moeten voldoen aan kwaliteitseisen?