Europese grens aan bankbonussen

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, March 6 2013, 2:17.
Europese grens aan bankbonussen
Bron: Blog Thijs Berman

Vorige week zijn het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad het in onderhandelingen eens geworden over de Europese aanpak van bonussen in de financiële sector. Banken mogen nu niet meer ongelimiteerd hun bonuscultuur voortzetten, en bonussen mogen niet hoger zijn dan het vaste salaris.

Dit resultaat uit de onderhandelingen is vooral te danken aan de vasthoudendheid van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement.

Vanaf het begin van de financiële crisis in 2008 heeft de PvdA gesteld dat de oorzaak van het probleem niet alleen lag in een gebrek aan toezicht, maar ook in een perverse bonuscultuur - gericht op het kortetermijnbelang. Zolang je die cultuur niet aanpakt, zal het systeem niet veranderen. Waar snelle jongens (m/v) veel geld willen verdienen, zullen ze dankzij een gebrek aan regels overmatige risico's kunnen nemen.

Door de bonussen te reguleren hebben we de snelle zakenbankiers in het hart getroffen en hun belangrijkste motivatie, zelfverrijking, verzwakt.

Het verzet vanuit de financiële sector tegen deze bonusgrens is ongekend geweest en zal nog een tijd aanhouden. Het argument dat een grens aan bonussen slecht is voor de economie, hebben de lobbyisten laten varen. Hun nieuwste argument is tweeledig: door de invoering van een bonusgrens zal het basissalaris toenemen, en bankiers die meer willen verdienen zullen naar het buitenland uitwijken.

Het argument van de toename van het basissalaris is vergezocht. Welke aandeelhouder accepteert dat bankiers een zak met geld krijgen voordat ze een prestatie hebben geleverd? Het zal dus wel meevallen met die dreiging. Ook het argument van een bankiersexodus naar het buitenland is zwak. Het "buitenland" was altijd London, New York, Zwitserland en Singapore. London zal, ondanks het stevige verzet van de Britse regering, uiteindelijk onder de Europese regels gaan vallen. Daarnaast heeft Zwitserland zojuist per referendum een einde gemaakt aan de bonuscultuur. Verder hebben de autoriteiten in Singapore aangegeven maatregelen te nemen wanneer zakenbankiers massaal naar haar financiële centrum komen. Kortom, de bedreigingen voor de financiële sector zijn gebakken lucht. Het wordt tijd dat politici zich niet meer laten intimideren door de financiële reuzen.

We zullen moeten leren van het verleden. De financiële sector is een zeer complex deel van onze samenleving. Aan de ene kant is onze economie voor een groot deel afhankelijk van financiering vanuit banken. Aan de andere kant is de mondiale financiële sector moeilijk te controleren en brengen reuzenbanken, met een balanstotaal van vele malen ons nationaal inkomen, enorme risico's met zich mee. Dit betekent dat we grensoverschrijdend moeten samenwerken. Het reguleren van bonussen op Europees niveau draagt hier aan bij, en zal een grote verandering in de financiële sector teweeg brengen.

Photo: http://www.sxc.hu/photo/1394680