Steun voor VVD-plannen patiëntveiligheid - Main contents
Er is brede steun vanuit de medische wereld voor de plannen van de VVD om zorg veiliger te maken. Dit bleek afgelopen maandag op een symposium over patientveiligheid.
In de sfeervolle Oude Zaal van de Tweede Kamer spraken vertegenwoordigers van patiënten, artsen, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, het Openbaar Ministerie en wetenschappers over de Initiatiefnota Patientveiligheid.
Aanleiding voor het symposium waren de voorstellen die VVD-zorgwoordvoerders Anne Mulder en Michiel van Veen hebben gedaan om het aantal gevallen waarin mensen vermijdbare medische schade oplopen terug te dringen. Ook willen zij het vertrouwen van burgers vergroten dat zij in het geval van (het vermoeden van) een medische misser hun recht kunnen halen. De afgelopen drie maanden hebben Mulder en Van Veen hun plannen besproken met vertegenwoordigers van de beroepsgroep, met zorgaanbieders en zorgverzekeraars.
Het symposium vormde het sluitstuk van deze consultatie. De discussie onder leiding van WNL-presentator Kamran Ullah zoomde in op vragen als: wie gaat er over veiligheid? Is de sector in voldoende mate transparant? En: wat te doen als er iets misgaat?
Mulder schetste de inzet van de VVD: “De veiligheid van patiënten staat voor de VVD onbetwist voorop. Die veiligheid is eerst en vooral een verantwoordelijkheid van de medische sector zelf. Wij hebben gekeken welke wetgeving daarbij zou kunnen helpen.” Pier Eringa, voorzitter van het Dordrechter Albert Schweitzer Ziekenhuis brak een lans voor transparantie en stelde dat Raden van Bestuur hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
Piet Batenburg van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven betoogde dat het uiteindelijke doel is om te komen tot een breed gedragen veiligheidscultuur waarin mensen bereid zijn hun fouten toe te geven, en ervan te leren. Want “if you think safety is expensive, try an accident”, zoals Marijn Giesberts van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium stelde.
Michiel van Veen sloot zich in zijn slotwoord daarbij aan: “Transparant zijn over fouten en daar als arts of ziekenhuisbestuurder ook je verantwoordelijkheid voor durven nemen. Dat is cruciaal voor veiliger zorg. Daar zijn we het vandaag wel over eens geworden. Ik ben tevreden als die cultuuromslag doorzet. En als mijn handen als politicus niet meer jeuken om iets te vinden over patiëntveiligheid.”
De komende tijd zullen Mulder en Van Veen op basis van het symposium en de discussie met het veld bezien met welke wetsvoorstellen zij zullen komen.
Foto 2 v.l.n.r.: Anne Mulder, Pier Eringa (Albert Schweitzer Ziekenhuis), Piet Batenburg (Catharina Ziekenhuis), Diana Delnooij (Kwaliteitsinstituut), Jan Klein (Achmea/ EUR)
Foto 3: Tweede Kamerlid Michiel van Veen
Foto 4 v.l.n.r.: Rutger Jan van der Gaag (KNMG), Rolinka Wijne (promovenda/medische tuchtcolleges) en Marjolein van Eykelen (OM)