"Vlees beter labelen en controleren"

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Monday, February 18 2013, 1:59.

"Vlees beter labelen en controleren"
Bron: Blog Kartika Liotard
"Diverse landen, waaronder Nederland, nemen het niet zo nauw met de handhaving van voedselveiligheidsregels omtrent vlees. Dit werkt vleesfraude in de hand. Brussel moet lidstaten die regels aan hun laars lappen hard aanpakken." Dat zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard vandaag in een debat met de Europese Commissie en de Europese voedselwarenautoriteit EFSA.

"Consumenten moeten ervan op aan kunnen dat een etiket op hun voedsel niet vals is," zegt Liotard doelend op de recente paardenvleesfraude. "De consument is niet alleen misleid, maar ook blootgesteld aan risico´s. Doordat paardenvlees verkocht is als rundvlees, zijn de gebruikelijke controles hierop niet toegepast en hebben mensen mogelijk paardenvlees met gevaarlijke stoffen op hun bord gekregen. Dat is een schandaal," zegt Liotard.

Ook Belgisch Europarlementariër Bart Staes uit kritiek op Nederland. "De Nederlander die betrokken was bij de vleesfraude met paardenvlees had een strafblad. De Nederlandse Staat had dit beter in het oog moeten houden en een risicoanalyse moeten uitvoeren," aldus Staes.

Naast beter toezicht op de voedselveiligheid van vlees, pleit Liotard ook voor een duidelijk vleeslabel. "Vlees moet altijd een duidelijk label hebben, zeker als het drie keer de grens over gaat voor het bij de consument op het bord ligt," zegt Liotard.

Woensdag onderhandelt Liotard met het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten over nieuwe regels voor rundvleesetikettering. "Nederland en diverse andere landen willen een rundvleesetiket op de lange baan schuiven, maar deze vleesfraude toont aan dat we nu snel een duidelijk etiket nu nodig hebben," aldus Kartika Liotard.