Achmea verdient een pluim - Main contents
Als consument wil je het beste product voor de scherpste prijs. Daarom steken wij doorgaans veel tijd in het onderling vergelijken van winkels, verzekeringen, vliegtickets, nieuwe sneakers of auto’s. Gek genoeg gaat dat in de gezondheidszorg heel anders. Dat zit als volgt.
Niet de patiënt, maar de zorgverzekeraar betaalt de ziekenhuisrekening. Daardoor zijn patiënten niet snel geneigd om op zoek te gaan naar het goedkoopste ziekenhuis. De opdracht om de beste zorg voor de scherpste prijs in te kopen, ligt op het bordje van de zorgverzekeraar. Het is de zorgverzekeraar die namens zijn verzekerden met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders onderhandelt over prijs en kwaliteit.
Zorguitgaven
De rol van zorgverzekeraars kan in het licht van de exploderende zorguitgaven niet snel worden overschat. We geven nu al elk jaar zo’n twintig miljard euro uit aan ziekenhuiszorg. Hoe harder die kosten stijgen, hoe hoger de premie die we voor onze zorgverzekering betalen. Hoe beter het lukt de kostenstijging te temmen, hoe lager de rekening uitvalt.
Prijsverschil
Wanneer zorgverzekeraars nog scherper aan de wind gaan varen, liggen vele miljarden aan besparingen op ons te wachten. Want, en dat is een goed bewaard geheim, er zijn grote prijsverschillen tussen ziekenhuizen. Het prijsverschil kan oplopen tot wel dertig procent tussen het ene ziekenhuis en het andere, zonder dat er significante verschillen in kwaliteit tussen die twee ziekenhuizen te bespeuren zijn.
Contracten
Verzekeraars kunnen deze besparingen realiseren door geen contracten meer af te sluiten met te dure ziekenhuizen. Achmea is de eerste zorgverzekeraar die dat heeft gedaan door geen overeenkomst meer te sluiten met het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Dat getuigt van lef en visie en Achmea verdient hiervoor een pluim.
Selectiever
Voor verzekeraars is het niet gemakkelijk om een ziekenhuis niet te contracteren. Want verzekerden willen enerzijds een zo laag mogelijke premie betalen voor hun zorgverzekering, maar anderzijds willen ze graag terecht kunnen bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Maar het is van tweeën één. Als we niet willen dat de kosten van de zorg exploderen, zullen we moeten accepteren dat zorgverzekeraars selectiever zullen worden. En dat patiënten als gevolg daarvan soms een stuk verder zullen moeten reizen. Tenzij ze extra willen bijbetalen uiteraard.
Pluim
Dat vergt wel een grote omslag in het denken. We zijn er niet aan gewend om op de kosten van de zorg die wij genieten te letten. En we zijn er evenmin aan gewend wat verder te reizen. Willen we echter voorkomen dat zorg onbetaalbaar wordt, dan zullen we daar aan moeten wennen. Achmea verdient dan ook een pluim.