Judith Merkies: Een duidelijke strategie voor duurzame visvangst

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Wednesday, February 6 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lutz Jacobi

De visserijsector in Europa staat er niet goed voor. Door jaren van onduurzame vangst zijn visbestanden geslonken en banen verdwenen. Het vandaag aangenomen rapport van de Duitse sociaal-democraat Ulrike Rodust belooft beterschap. De PvdA in het Europees parlement stemde vandaag voor een duurzaam gemeenschappelijk visserbeleid

"Een situatie waarin lidstaten massaal en los van elkaar vis uit zee wegscheppen, is een aanslag op mariene ecosystemen en laat de zeeën leeg achter", zegt PvdA-europarlementariër Judith Merkies. "Gelukkig hebben de landen die profiteren van visvangst dit nu ingezien en ligt er met dit rapport een duidelijke strategie om de aangetaste zeeën te herstellen".

Het aangenomen rapport beoogt uiterlijk in 2015 een einde te maken aan overbevissing, zodat visbestanden zich in 2020 hebben hersteld. Hiervoor worden zones vastgesteld, die op regionaal niveau beheerd worden. Ten slotte wordt er een eind gemaakt aan het terug in zee werpen van bijvangst. Hiermee wordt het weggooien van (dode) vissen om onder visquota te blijven aan banden gelegd.