Europees Parlement verkleint invloed grote kredietbeoordelaars - Main contents
Het Europees Parlement heeft vandaag wetgeving goedgekeurd waarmee de macht van kredietbeoordelaars afneemt. Thijs Berman stelt dat het keuren van financiële producten niet alleen kan berusten bij drie grote kredietbeoordelaars; daarvoor is de financiële sector te complex. Thijs Berman sprak hierover op BNR.
Het Europees Parlement heeft vandaag wetgeving goedgekeurd waarmee de macht van kredietbeoordelaars afneemt. Ook komen er regels voor meer onafhankelijkheid in de relatie tussen kredietbeoordelaars en hun klanten: de banken. In de nieuwe wetgeving wordt onder meer geregeld dat financiële instellingen niet langer langdurig diensten kunnen afnemen van één enkele kredietbeoordelaar. Na maximaal drie jaar of tien productbeoordelingen moet een financiële instelling overstappen naar een andere beoordelaar. Ook maakt het wetsvoorstel een einde aan een vorm van willekeur van de beoordelaars. Nu bepalen ze nog zelf wanneer ze beoordelingen over staatsobligaties publiceren. Straks moeten ze aan het begin van het jaar aankondigen wanneer ze die bekend zullen maken. Zo versterkt dit voorstel de onafhankelijkheid van de beoordelaars en zorgt het voor meer transparantie bij de beoordeling van financiële producten en staatsobligaties.
Thijs Berman, lid van het Europees Parlement namens de PvdA: "Het keuren van financiële producten kan niet alleen berusten bij drie grote kredietbeoordelaars, daarvoor is de financiële sector te complex. Ook kleinere partijen horen de kans te krijgen hun diensten aan te bieden in de financiële sector. Het feit dat financiële instellingen nu hun producten niet langer door slechts één externe beoordelaar kunnen laten keuren is goed. Dit biedt meer ruimte voor kleinere bureaus om te concurreren met de grote kredietbeoordelaars."
“De kredietbeoordelaars hebben een centrale rol gespeeld in het ontstaan en het verdiepen van de financiële crisis. In het verleden hebben ze financiële producten goedgekeurd die het financiële stelsel in gevaar hebben gebracht. Bovendien hebben kredietbeoordelaars na het uitbreken van de bankencrisis in 2008 bijgedragen aan de paniek op de markten: ze verlaagden de rating van de zwakste lidstaten, ook op politiek riskante momenten”, stelt Berman.
“Primair ligt de verantwoordelijkheid voor het huishoudboekje bij de overheden.
Ze hebben nu echter geen grip op kredietbeoordelaars die olie op het vuur gooien wanneer de kwetsbaarste lidstaten in de problemen raken. Doordat ze straks van tevoren moeten aangeven wanneer ze met hun beoordelingen komen, kunnen ze met de timing van beoordelingen geen politieke druk meer uitoefenen en bewust paniek zaaien”, aldus Thijs Berman.