Actie tegen kerncentrales Doel en Tihange

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Monday, January 14 2013, 1:54.

Actie tegen kerncentrales Doel en Tihange
Bron: Blog Kartika Liotard
MAASTRICHT/BRUSSEL, 14 januari - Ongeveer duizend mensen hebben zaterdag in Maastricht gedemonstreerd tegen het openhouden van de Belgische kerncentrales in Tihange en Doel. De verouderde kerncentrales liggen vlakbij de Nederlandse grens. Onderdelen van de centrales zijn momenteel stilgelegd wegens defecten, maar de Belgische overheid beslist waarschijnlijk deze week om alle eenheden volledig te heropenen.

Demonstranten uit Nederland, Duitsland en België verzamelden zich in Maastricht. Zij eisen directe sluiting van de kerncentrales in Tihange en Doel. Op de Markt overhandigden zij ruim 11.000 handtekeningen aan Tweede Kamerlid Manon Fokke (PvdA) en Maastrichts burgemeester Onno Hoes. Hoes, tevens voorzitter van de veiligheidregio Limburg, verzekerde de aanwezigen genoeg jodiumpillen in te slaan voor het geval er in België een calamiteit plaatsvindt. Dit kwam de burgemeester te staan op een luid fluitconcert. “Stop Tihange,” scandeerde de bijeengekomen menigte.

De demonstratie in Maastricht was niet de eerste internationale oproep om Doel en Tihange te sluiten. Ook Europarlementariërs Kartika Liotard, Bart Staes en Sabine Wils, respectievelijk uit Nederland, België en Duitsland, riepen eerder de Belgische overheid per brief op om de meest risicovolle reactoren Doel 3 en Tihange 2 voorgoed te sluiten. Aan die oproep is vooralsnog geen gehoor gegeven. Wel beweert de Belgische minister Milquet (Binnenlandse Zaken) in een antwoord pas over te gaan tot heropening als dat volledig veilig is. Liotard is daar niet van overtuigd: “Vaak geven economische belangen de doorslag bij dit soort beslissingen.” Het parlementslid pleit voor EU-beleid op het gebied van kernenergie. “Het gaat hierbij om een echt grensoverschrijdend probleem. Straling stopt niet bij de grens. Burgers uit verschillende landen demonstreren samen voor een veilige omgeving, dat moet een voorbeeld zijn voor de bestuurders uit Brussel,” aldus Kartika Liotard.