Bankentoezicht en aanpak jeugdwerkloosheid: twee belangrijke stappen vooruit

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Friday, December 14 2012, 3:21.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Thijs Berman

Het is een grote stap vooruit dat er geleidelijk toezicht komt over alle Europese banken.

Het is positief dat de Raad eindelijk de jeugdwerkloosheid wil aanpakken met een garantie voor een opleiding of een stage voor iedere werkloze jongere. Het is nu zaak dat regeringen elkaar aan die afspraken houden, want jongeren in Spanje en Griekenland kunnen niet wachten.

"Het is te hopen dat werkeloze jongeren in Spanje en Griekenland de regeringsleiders ditmaal kunnen geloven, want afspraken over werkgelegenheid waren tot nu toe boterzacht, terwijl afspraken over begrotingsdiscipline spijkerhard waren", stelt Thijs Berman.

De regeringsleiders geven Herman van Rompuy een nieuwe opdracht mee waarin hij onder meer moet kijken naar de sociale dimensie van de Economische en Monetaire Unie. Daarnaast wordt gekeken naar "solidariteitsmechanismes" die ingezet kunnen worden wanneer een lidstaat ongekende hervormingen moet doorvoeren.

"Van Rompuy is op pad gestuurd met een vage opdracht om over sociaal beleid na te denken. Daar kopen de jongeren in Griekenland en Spanje niets voor."

Over het democratische draagvlak over de verregaande voorstellen van de bankenunie zijn de regeringsleiders heel voorzichtig. Berman: “Alsof het voldoende is om door te gaan op de ingeslagen weg, waarin nationale parlementen voor voldongen feiten worden gesteld en het Europees parlement zo min mogelijk bij besluitvorming wordt betrokken.”