Europarlement vóór diervriendelijker veetransport

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Wednesday, December 12 2012, 2:02.

STRAATSBURG, 12 december - Het Europees Parlement heeft vanmiddag gestemd voor verbetering van de transportomstandigheden voor slachtdieren. Ook wil het parlement transporten verkorten tot maximaal 8 uur. Sinds 2005 gelden er Europese regels bij diertransporten, maar veel landen houden zich hier niet aan. "Dieren worden vaak nog onder barre omstandigheden vervoerd," zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard.

Het Europees Parlement wil daarom sancties voor lidstaten die niet toezien op correct dierentransport. "Ondanks EU-regels zijn de transportomstandigheden voor slachtvee in veel landen nog steeds dieronwaardig. Zieke dieren gaan op transport en vrachtwagens worden volgepropt met dieren. Dit schaadt niet alleen het dierenwelzijn, maar ook de concurrentiepositie van vervoerders die zich wel aan de regels houden," zegt Liotard.

"Vooral paarden hebben het slecht blijkt uit een rapport van de Europese Voedselwarenautoriteit EFSA. Veel paarden gaan al ziek en gewond op transport. Tijdens het vervoer raken ze er vaak nog slechter aan toe door ruimtegebrek en onderlinge agressie. Het Europees Parlement steunde vandaag een voorstel om de transportduur voor slachtpaarden te beperken tot 8 uur. Verder moet elk paard voldoende eigen ruimte krijgen," aldus Liotard.

Ook ander slachtvee moet volgens het Europarlement niet langer dan 8 uur vervoerd worden, al moeten er volgens een meerderheid uitzonderingen zijn voor de uithoeken van de EU. Liotard: "Een 8-uurslimiet stimuleert de vleesindustrie om dieren zo dicht mogelijk bij de fokplaats te slachten. Dit beperkt onnodig gesleep met dieren en daarmee onnodig dierenleed."

"Ruim 1.1 miljoen EU-burgers, waarvan 32.000 Nederlanders, hebben middels een handtekening steun betuigd aan een 8-uurslimiet voor diertransporten. Ook een meerderheid van het Europarlement bleek vanmiddag voor een grens van 8 uur. Brussel moet diertransporten nu echt zo snel mogelijk verkorten," aldus Kartika Liotard.