Stop geweld tegen vrouwen

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Monday, November 26 2012, 2:06.

Stop geweld tegen vrouwen
Bron: Blog Kartika Liotard
Elke dag sterven wereldwijd zeven vrouwen door huiselijk geweld. Eén op de vijf vrouwen krijgt tijdens haar leven te maken met huiselijk geweld. Europarlementariërs van diverse politieke groepen zijn daarom een actie gestart om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. De parlementariërs roepen landen op om een opgesteld verdrag tegen vrouwengeweld zo snel mogelijk te ratificeren.

Het Verdrag ter uitbanning van geweld tegen vrouwen is opgesteld door de Raad van Europa en al door 23 landen ondertekend. Alleen Turkije ging tot nu toe echter definitief akkoord door de conventie te ratificeren. Pas als tien landen definitief akkoord gaan treedt het verdrag in werking.

Ook Nederland is nog niet definitief akkoord. Het verdrag is weliswaar ondertekend, maar de Tweede Kamer moet het nog goedkeuren.

Landen die akkoord gaan met de conventie verplichten zich om wetten te schrappen waarin vrouwen worden gediscrimineerd. Ook moeten ze verplicht maatregelen nemen tegen gedwongen huwelijken en besnijdenis van vrouwen.

Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard hoopt dat de oproep om de conventie definitief in te voeren breed gedragen zal worden. "Het wordt nogal eens onderschat, maar geweld tegen vrouwen is ook in Nederland nog steeds een groot probleem. Jaarlijks krijgen minstens honderdduizend vrouwen in Nederland te maken met huiselijk geweld. Zeker rondom 25 november, de Internationale dag tegen geweld jegens vrouwen, is het belangrijk om daarbij stil te staan en landen aan te sporen tot actie," aldus Kartika Liotard.