Oppositiepartijen sturen het college aan in Lansingerland

Source: R.F.A. (Astrid) Oosenbrug-Blokland i, published on Wednesday, March 28 2012, 10:14.

Een uitermate onbetrouwbare actie van collegepartijen Leefbaar 3B, VVD en CU heeft de oppositiepartijen de handen ineen doen slaan. Gezamenlijk hebben zij (CDA, PvdA, D66, GroenLinks, Partij tot behoud huis De Haas en fractie Neeleman) de collegepartijen gevraagd om alsnog volledig deel te nemen aan de door raad en college ingezette discussie over kerntaken en bezuinigingen in Lansingerland. Op dit moment bestaat in Lansingerland de bizarre situatie dat de oppositiepartijen het college aansturen en dat het college door de collegepartijen in de steek wordt gelaten.

Directe aanleiding voor de verontwaardiging is de procedure over de gemeentelijke kerntaken en bezuinigingen. Het college heeft aan alle politieke partijen een kruisjeslijst voorgelegd. Daarop konden partijen aangeven welke taken zij als een gemeentelijke kerntaak beschouwen en of op de taken niet, enigszins of veel kan worden bezuinigd. De collegepartijen Leefbaar 3B, VVD en CU hebben alleen aangegeven of zij een taak een kerntaak vinden en hebben geen van drieën het tweede deel van de lijst ingevuld. Door hun nalaten belemmeren de collegepartijen het voeren van een discussie over de gemeentelijke kerntaken. Bovendien hebben zij het er bewust op laten aankomen dat de oppositiepartijen wel aangeven welke pijnlijke maatregelen eventueel nodig zijn, terwijl zij dat zelf niet doen. De oppositiepartijen kunnen niet anders dan gissen dat deze houding is aangenomen omdat de collegepartijen onderling niet op een lijn kunnen komen, omdat zij geen kleur willen bekennen richting de inwoners en/of omdat college en hun fracties verschillende wensen hebben.

De aangeleverde informatie is bedoeld als achtergrondinformatie voor het college bij het opstellen van de kadernota 2012 die in juni 2011 wordt besproken en voor het uitzetten van de politieke lijnen met betrekking tot o.a. bezuinigingen in Lansingerland. Het college heeft aan de hand van de ingeleverde kruisjeslijsten een analyse gemaakt van de wel ingediende bezuinigingsvoorstellen. Maar in zijn voorstel aan de raad heeft het college met geen woord gerept over het ontbreken van de bezuinigingsbijdragen van de drie collegepartijen. De absurde situatie doet zich in Lansingerland dus voor dat het college de koers uit zet enkel op basis van de inbreng van de oppositiepartijen.

Insteek van de oppositiepartijen is dat de collegepartijen de ontbrekende informatie alsnog per ommegaande aanleveren om een open en eerlijke discussie mogelijk te maken. Wanneer de collegepartijen daartoe niet bereid blijken, is de kerntakendiscussie naar de mening van de oppositie eigenlijk zinloos. Maar zelfs wanneer de collegepartijen alsnog informatie aanleveren, kan hun inbreng niet meer meegenomen worden in het collegevoorstel. De oppositiepartijen CDA, PvdA, D66, GroenLinks, Partij tot behoud huis De Haas en fractie Neeleman concluderen dat hier sprake is van een onbetrouwbare actie, die de bestuurbaarheid van de gemeente niet ten goede komt. De collegepartijen Leefbaar 3B, VVD en CU hebben zodoende voor een onwerkbare situatie gezorgd in de raad van Lansingerland voor wat betreft de discussie over de gemeentelijke financiën.