Ruimte voor ondernemerschap

Source: K.C.J. (Karin) Straus i, published on Thursday, September 6 2012.

In de manier waarop we in Nederland onze omgeving hebben ingericht, wordt onvoldoende vrijheid gegeven aan lokale initiatieven. Natuurlijk moeten we zorgvuldig omgaan met de schaarse ruimte die we hebben. Wij zijn immers een klein, dichtbevolkt en hoog ontwikkeld land. Dat vergt een overheid die optreedt als marktmeester tussen verschillende belangen.

Een belang dat mij na aan het hart ligt, is dat van Limburg als landelijke regio. Het belang van onze regio is anders dan dat van de verstedelijkte Randstad. Ruimtelijke belangen moeten dan ook lokaal afgewogen kunnen worden en niet op landelijk niveau. Waar we in Limburg te maken hebben met bevolkingskrimp heeft de Randstad juist te maken met bevolkingsgroei. In Limburg moet daarom de ruimte geboden worden om in te spelen op vraagstukken die lokaal spelen. Maar dan moeten we als Limburg die kans wel pakken en zijn we gebaat bij voldoende ruimte om flexibel om te gaan met de (her-)inrichting van onze regio.

Alle procedures, regels en vergunningen waar burgers en bedrijven mee te maken hebben lijken op zich heel verdedigbaar. Maar ze schieten hun doel voorbij omdat het geheel zeer complex is geworden. Zo zorgt de nieuwe omgevingswet voor simpeler regels en snellere procedures. Maar meer vrijheid en flexibiliteit is niet een kwestie van het schrappen van regels alleen. Want gemeen-ten hebben al sinds VVD’er Sybilla Dekker minister was, meer mogelijkheden om op lokale om-standigheden in te springen. In de praktijk blijkt helaas dat zij van die mogelijkheden nog onvol-doende gebruik maken. Dit is een gemiste kans voor de gemeenten. De gemeenten in Limburg zouden mensen de ruimte moeten geven om hun woon- en werkomgeving zo in te richten als zij zelf willen. Te vaak ervaren burgers en bedrijven gemeenten nu nog juist als een hindermacht.

Als liberaal en betrokken Limburger vind ik dat gemeenten burgers en bedrijven als partner terzijde moeten staan in hun ambitie om nieuwe ontwikkelingen te realiseren en zo het vestigingsklimaat in Limburg te versterken. Zo moet ondernemerschap de ruimte geboden worden om op een creatieve en innovatieve manier te werken aan oplossingen voor de uitdagingen waar we in Limburg voor staan. Zonder daarbij uiteraard de belangen van overige burgers uit het oog te verliezen. Gemeen-ten moeten meer vertrouwen geven aan particuliere initiatieven, in plaats van die te belemmeren. Door van te voren als overheid duidelijk te maken aan welke spelregels men zich moet houden, en vervolgens ruimte te bieden, wordt veel meer vertrouwen gegeven aan particuliere initiatieven, in plaats van die te belemmeren.

De VVD heeft zich in de afgelopen periode ingezet voor het toepassen van flexibele bestemmin-gen. Het houdt in dat gemeenten een gebied of gebouw zo ruim en globaal bestemmen zodat flexibel gebruik mogelijk wordt. Flexibele bestemmingen geven burgers en bedrijven meer vrijheid om het eigen gebouw of stuk grond te gebruiken zoals men wenst of zoals de tijd eist. Het wordt een stuk eenvoudiger om de eigen woning te vergroten of te verbouwen. Maar ook om een pand als woning en als kantoor te gebruiken. Of om je gewone woning zonder allerlei procedures om te vormen tot mantelzorgwoning, waarmee de kwaliteit van de zorg ook bij mensen thuis aanwezig is.

Door meer ruimte te bieden aan initiatieven van haar burgers en bedrijven creëert Limburg ontwik-kelkansen. En dat is wat ik als liberaal van de opstelling van de overheid verwacht: geen hinder-macht, maar ontwikkelkracht. Ruimte voor ondernemerschap in Limburg!

Meer weten over mijn visie op 'ruimte voor ondernemerschap'? Bekijk het YouTube filmpje.