“antibiotica - ontbijt”

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Monday, November 19 2012.
antibiotica injectie
Bron: Partij van de Arbeid

Werkte hiervoor vele jaren als directeur van de GGD Fryslân.

Donderdagochtend werd ik om half acht “opgepiept” door de directeur van GGD Nederland.

Hij verzocht mij om snel te komen en aan te schuiven bij een ontbijtsessie over Antibioticaresistentie op Het Binnenhof.

Dit was georganiseerd vanwege de European Antibiotic Awareness Day.

Ieder jaar sterven in Europa 25.000 mensen aan bacteriële infecties die niet meer te behandelen zijn vanwege de antibioticaresistentie.

In Europa raken jaarlijks 400.000 mensen besmet met een resistente stam.

Ook in Derde Wereldlanden vormt antibioticaresistentie een groot probleem door onder andere verontreinigd drinkwater met multiresistente bacteriën.

In Nederland wordt nog steeds in de veehouderij en in de Gezondheidszorg te vaak onnodige antibiotica voorgeschreven. Onoordeelkundig gebruik van antibiotica is een van de belangrijkste oorzaken van antibioticaresistentie.

Tijdens de ontbijtsessie schetsten deskundigen ons de voornaamste knelpunten in de huidige aanpak van antibioticaresistentie en wat we moeten doen om de antibiotica veilig te stellen voor onze toekomstige generaties.

Zij vragen om duidelijke (inter)nationale wet-en regelgeving, die ook werkelijk wordt nageleefd!

Het is “vijf voor twaalf”!!! Voorschrijfgedrag van artsen, bewustwording onder de verpleegkundigen en de mensen, goede voorlichting over hygiene en preventie van infectieziekten moeten hoog op de agenda!!!!

Zie ook : www.hallofryslan.nl

www.lutzjacobi.nl