Kandidaat-Eurocommissaris Borg overtuigt niet bij hoorzitting

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, November 13 2012, 1:56.

“Het strafbaar stellen van abortus moet mogelijk blijven in EU-lidstaten die dat willen,” dat zegt kandidaat Eurocommissaris voor volksgezondheid, Tonio Borg, vandaag in reactie op vragen van onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard. “Volgens de EU-verdragen kan de Europese Commissie geen invloed uitoefenen op abortusbeleid, al zou je dat misschien wel willen,” aldus Borg. Borg is fanatiek tegenstander van abortus en steunt onder andere de Maltese anti-abortus organisatie “Gift of Life”.

In een drie-uur durende hoorzitting bezwoor hij aan het Europees Parlement zijn standpunten omtrent homorelaties, vrouwenrechten en abortus niet terug te laten komen in EU-beleid. “U kent mijn persoonlijke mening, die ga ik niet veranderen. Maar dit betreft zaken waarover de lidstaten beslissen, daar mag en kan de Europese Commissie zich niet mee bemoeien,” aldus Borg.

Ondanks deze belofte denkt Liotard niet dat Borg de nieuwe Eurocommissaris voor volksgezondheid moet worden. “Met zijn ouderwetse mening over abortus en homo en- vrouwenrechten zal Borg de grens van het toelaatbare opzoeken. Hij kan niet aan de ene kant EU-grondrechten verdedigen en er zelf ultra-conservatieve standpunten op na houden, dat is ongeloofwaardig.”

Met zijn persoonlijke overtuigingen is Borg ongeloofwaardig als Eurocommissaris. We moeten niet vergeten dat een Eurocommissaris invloed heeft op alle 27 EU-beleidsterreinen. Ik wil op die post niemand die zeer recent politiek actief is geweest tegen abortus en echtscheidingen en die zich bovendien laatdunkend uitlaat over homorelaties,” aldus Liotard.

Waarschijnlijk stemt het Europees Parlement al volgende week in Straatsburg over de benoeming van Borg.