´EU-stresstest Tihange waardeloos'

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, November 6 2012, 2:01.

´EU-stresstest Tihange waardeloos'
Bron: Blog Kartika Liotard
BRUSSEL, 6 november - "De EU-stresstest waaraan de kerncentrales in Doel en Tihange zijn onderworpen, is compleet waardeloos." Dat concludeert onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard na mededelingen van de Europese Commissie. Zowel de betonrot in de buitenwand van reactor Tihange 2 als de scheurtjes in de reactoren in Tihange en Doel zijn tijdens de EU-test buiten beschouwing gelaten, zo blijkt uit een schriftelijke mededeling van Eurocommissaris Oettinger (Energie).

Europarlementariër Liotard, die eerder met Duitse en Belgische collega´s aandrong op sluiting van kerncentrales in Doel, Tihange en Borssele, noemt de EU-stresstest daarmee ´een complete farce´. "De test blijkt ook nog eens uitgevoerd door de beheerders van de kerncentrale zelf. Die zijn niet onafhankelijk. Daarbij is totaal geen rekening gehouden met recent gebleken risicofactoren. De veiligheidstest van de EU is daarmee alleen voor de bühne," aldus Liotard.

Volgens de Europese Commissie was de EU-stresstest alleen bedoeld om kerncentrales in ´extreme situaties´ te testen. "Als zodanig moest er geen evaluatie worden gemaakt van de staat van de insluitingen en/of reactordrukvaten," schrijft Eurocommissaris Oettinger (Energie) in reactie op parlementaire vragen van Liotard.

De Europese Commissie benadrukt dat er geen onmiddellijk gevaar is voor België en zijn buurlanden, zolang de reactoren Tihange 2 en Doel 3 stil liggen. Volgens Liotard bewijst deze opmerking juist dat de heropening van deze kerncentrales - die voor deze winter gepland staat - onacceptabele risico´s met zich meebrengt.