Verdere regulering financiële sector door Europees Parlement

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Friday, October 26 2012, 3:12.

Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd voor wetgeving die de handel in financiële producten sterker reguleert. De voorgestelde richtlijn en verordening brengen een nieuwe structuur aan in de financiële markt, door zowel de producten als de handelaren aan nieuwe regels te onderwerpen. Het Europees Parlement gaat hier nu over onderhandelen met de Europese Raad.

De fractie van Socialisten & Democraten, waar ook de PvdA deel van uitmaakt, heeft een aantal belangrijke punten binnengehaald. Zo is er voor het eerst sterke wetgeving op handen om het zogenoemde "High Frequency Trading" aan te pakken. De snelheid van handel wordt vertraagd, zodat er niet meer in nanoseconden kan worden geflitst met kapitaalstromen.

Daarnaast zijn er voorstellen aangenomen om speculatie op de derivatenmarkten voor grondstoffen en landbouwproducten tegen te gaan. Het aantal posities dat een handelaar op beide markten mag innemen wordt begrensd.

Als laatste is de positie van investeerders versterkt, doordat lidstaten de mogelijkheid krijgen om te kiezen voor een verbod op financiële vergoedingen op het moment dat een financieel product wordt verkocht door tussenpersonen aan consumenten.

Thijs Berman, lid van het Europees Parlement namens de PvdA is tevreden over deze maatregelen. "Deze maatregelen zijn een belangrijke stap, maar we zijn er nog niet", aldus Berman.

Een voorstel om een Europees verbod op bonussen bij de verkoop van financiële producten te realiseren, haalde het niet. Berman: "In het verleden zijn klanten opgezadeld met financiële producten waar ze zelf niet beter van werden, maar waar de verkoper een hoge commissie voor kon opstrijken. Ik vind het teleurstellend dat we nog niet af zijn van deze financiële constructies. Dat is een gemiste kans."

Bron afbeelding: SXC / ngould