Europese Commissie durft niet te kiezen voor meer vrouwen in top bedrijfsleven - Main contents
De Europese Commissie slaagde er dinsdag niet in om overeenstemming te bereiken over het voorstel van eurocommissaris Viviane Reding om beursgenoteerde bedrijven te verplichten om in hun raden van toezicht voor 2020 minimaal veertig procent vrouwen op te nemen. GroenLinks is ontevreden dat een aantal eurocommissarissen deze wens van het Europarlement negeert.
Stoppen met pappen en nathouden
Europarlementariër Marije Cornelissen is woordvoerder vrouwenemancipatie voor de Groenen in het Europees Parlement:
“We leven in 2012, maar de man-vrouw-verdeling in de top van het bedrijfsleven stamt nog uit de jaren zestig van 'Mad Men'.”
Slechts één op de zeven bestuursfuncties wordt bezet door een vrouw. “We kunnen niet op de huidige weg van pappen en nathouden door. Het is nu tijd voor tijdelijke wetgeving als stok achter de deur.” Cornelissen zal bij de Europese Commissie blijven aandringen om alsnog met een voorstel te komen.
Daad bij het woord voegen
Eurocommissaris Reding gaf bedrijven begin vorig jaar een laatste kans om zelf actie te ondernemen om het aantal vrouwen in de top te verhogen. Dat leverde onvoldoende resultaat op, erkent ook de Europese Commissie zelf. “Dan moet de Europese Commissie nu ook de daad bij het woord voegen en zoals beloofd, wetgeving voorstellen. Het is zwak dat een groot aantal leden van de Europese Commissie dat blijkbaar niet aandurft en daarom de plannen van eurocommissaris Reding dwarsboomt”, aldus Cornelissen.
Verplicht quotum van veertig procent
GroenLinks wil dat er een bindende doelstelling van veertig procent vrouwen komt in zowel raden van bestuur als in raden van toezicht van bedrijven. Als mogelijke sancties kunnen bedrijven worden uitgesloten van Europese openbare aanbestedingen of moet de raad van bestuur helemaal ontbonden kunnen worden. Zulke Zulke sancties hebben zich al in een aantal landen effectief bewezen.
Cornelissen kreeg eerder steun van een meerderheid in het Europees Parlement voor bindende maatregelen. De Groenen in het Europees parlement zijn onlangs een actie gestart om de Europese Commissie alsnog te bewegen met wetgevende voorstellen te komen.