Nederlanders bereid om meer te betalen voor 'fair trade'-producten

Source: M. (Thijs) BermanĀ i, published on Friday, October 19 2012, 3:18.
Nederlanders bereid om meer te betalen voor 'fair trade'-producten
Bron: Blog Thijs Berman

Nederlanders blijken, meer dan de gemiddelde Europeaan, bereid extra te betalen voor producten in de winkel als deze bijdragen aan het welzijn van mensen in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit recente cijfers van de Eurobarometer. Thijs Berman, lid van het Europees Parlement namens de PvdA is verheugd: "De cijfers tonen aan dat Nederlanders bereid zijn om te delen, mits het geld goed terecht komt."

Met name Nederlanders in de leeftijdscategorie 40-54 jaar blijken bereidwilliger om meer te betalen voor hun boodschappen. Maar liefst vier van de vijf ondervraagden zegt meer te willen betalen als dat ten goede komt aan voedselproducenten in ontwikkelingslanden. Van de Europeanen in die leeftijdsklasse is gemiddeld slechts 45% bereid meer te betalen.

Over de hele linie zien Nederlanders met name corruptie als de grootste belemmering voor goede ontwikkelingssamenwerking (71%), gevolgd door slecht bestuur (56%). Berman: "Het is niet vreemd dat de 'oude' kijk op ontwikkelingssamenwerking niet populair is. Te lang is relatief kritiekloos geld overgemaakt aan corrupte regimes die het Westen steunden in de Koude Oorlog door de communisten buiten de regering te houden. Die tijd is echt voorbij."

Berman: "De bereidheid om welvaart te delen is helemaal niet minder geworden, mits daar de garantie bij komt dat het geld terechtkomt op de plekken waar het thuis hoort. Dat gaat het beste met kleinschalige projecten, financiering van educatie en het aanleggen van goede voorzieningen als schoon drinkwater. Nederlanders zien bij voorkeur dat ontwikkelingswerk zich richt op onderwijs, mensenrechten, schoon water en voedselvoorziening. En dan het liefste via microfinanciering aan lokale bedrijven. Oftewel: haal zoveel mogelijk schakels en overhead uit de steun. Daar staan wij volledig achter."

Thijs Berman is hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement met de Europese Raad over de verdeling van het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

Fotocredits: http://www.sxc.hu/photo/1303029