“EU-beleid kerncentrales nodig”

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Thursday, October 4 2012, 2:11.

"Europa moet van de EU-lidstaten kunnen eisen dat hun kerncentrales aan ruime veiligheidsvoorwaarden voldoen." Dat zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard naar aanleiding van de vandaag gepubliceerde stresstest van kerncentrales in Europa.

De Europese Commissie doet in het rapport van de stresstest tal van uitspraken over kerncentrales in onder meer Nederland en België. De veiligheid in Borssele kan volgens de Commissie in het gedrang komen bij extreme winterse omstandigheden, overstromingen of aardbevingen. Ook de noodstroomvoorziening van zowel de centrales in België als Nederland zou niet in alle gevallen volstaan.

Veiligheidseisen

Toch kan de Europese Commissie landen geen veiligheidseisen opleggen, Liotard wil dat daar verandering in komt: “Als er iets gebeurt met een kerncentrale dan blijven de gevolgen niet beperkt tot één land. De veiligheid van kerncentrales is een echt grensoverschrijdende kwestie,” zegt het Europarlementslid.“De Europese Commissie bemoeit zich met van alles, behalve als het echt nodig is."

EU-zaak

"Als het gaat om economisch gewin mengt Europa zich zonder aarzeling in nationale bevoegdheden. Nu het gaat om de internationale veiligheid van EU-burgers geeft de Europese Commissie niet thuis. De Commissie zegt letterlijk dat ze de veiligheid van Europese kerncentrales niet kan garanderen, omdat het niet haar zaak is. Maar de veiligheid van kerncentrales is juist een zaak van alle Europese burgers,”aldus Kartika Liotard. In 2013 presenteert de Europese Commissie een nieuwe EU-regulatie voor nucleaire veiligheid. Liotard zal dan een voorstel doen voor strenge minimumeisen aan Europese kerncentrales.