Verkiezingsblog 9. Eerlijk Over Onderwijs - Main contents
in Politiek, In de kamer
-
9.De VVD is eerlijk over onderwijs.
De afgelopen twee jaar is er veel gebeurd om de problemen rond de kwaliteit van HBO-diploma’s aan te pakken. Daar waar de meeste partijen niet veel verder kwamen dan het roepen dat het ‘vreselijk’ was, is de VVD met Staatssecretaris Zijlstra opzoek gegaan naar oplossingen. De duimschroeven zijn aangedraaid voor de instellingen. Zij moeten kwaliteit gaan leveren. Ook gevallen van fraude of teveel verdiende bestuurders zijn door de VVD keihard aangepakt. Daarvoor is geen plaats binnen ons hoger onderwijs.
De VVD vertelt het eerlijke verhaal, maakt problemen niet groter dan ze zijn om de krant te halen en zorgt voor oplossingen. Natuurlijk maak je je daarbij niet bij iedereen populair. De universiteiten en hogescholen verweten ons ‘gebrek aan vertrouwen’. Dat klopt. Dat vertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen door de diplomafraude. Dat zullen de instellingen dus weer terug moeten verdienen.
Studenten verwijten ons de langstudeerregeling. En dat begrijpen we. Maar afspraak is afspraak. De langstudeerregeling was een voorstel uit het verkiezingsprogramma van het CDA. De VVD had liever een sociaal leenstelsel gehad. Dat wilden we in 2010 en dat willen we nu weer. Maar een coalitie sluiten is geven en nemen. En als je een compromis sluit, dan voer je hem uit, en dan leg je hem ook uit. De afgelopen twee jaar is de VVD daarom geen studentendebat uit de weggegaan om uit te leggen waarom de langstudeerregeling nodig was. Dat daarmee de langstudeermaatregel aan de VVD is ‘gaan kleven’ is begrijpelijk.
Maar in je verkiezingsprogramma schrijf je op wat je zelf wilt. Niet welke compromissen je in het verleden hebt gesloten. Daarom staat er in ons programma dat we een sociaal leenstelsel willen invoeren en dat dan de bijverdiengrens en de langstudeerregeling van tafel kunnen.
Het CDA verraste vriend en vijand eind augustus met de uitspraak van Buma op een onderwijsdebat met de uitspraak: ‘Wij willen ook van de langstudeerregeling af, en daar is het bier!”. Op zich natuurlijke prima dat ook het CDA inziet dat er betere manieren zijn om studenten te laten investeren in hun eigen toekomst dan via de langstudeerregeling. Maar het ging mis toen het CDA zei: “En wij zullen ervoor zorgen dat ook niemand de boete hoeft te gaan betalen!”. Want hoewel ook de VVD de langstudeerregeling af wil schaffen, kost dat wel enkele jaren: eerst moet er een sociaal leenstelsel komen en met de opbrengst daarvan kan de langstudeerregeling worden afgebouwd.
Toen het verzoek kwam van de PvdA om te onderhandelen over het voor 1 september 2012 afschaffen van de langstudeerregeling, hebben we getwijfeld of we door te onderhandelen geen valse verwachtingen zouden wekken. Maar het CDA hield vol dat ze een dekking hadden waarmee de langstudeermaatregel onmiddellijk konden worden afgeschaft. Die dekking bleek er helaas niet te zijn. Bovendien ging het niet om het afschaffen, maar om het uitstellen van de maatregel. Namelijk tot 1 januari 2013. Dat was voor de VVD geen optie. Dan hadden we hem net zo goed kunnen uitstellen tot 13 september….
Ik begrijp dat het vertrouwen van studenten in de politiek door dit debacle een knauw heeft gekregen. Terecht. De VVD zal er alles aan doen om dat vertrouwen te herstellen. Door eerlijk te zijn over onderwijs. Ook als het geen applaus oplevert.