“Ook Borssele dicht voor inspectie”

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Thursday, September 27 2012, 8:49.

De kerncentrale in Borssele moet per direct dicht voor een veiligheidscontrole. Dat schrijven Europarlementariërs Bart Staes (België), Kartika Liotard (Nederland) en Sabine Wils (Duitsland) vandaag in een brief aan minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw & Innovatie). De reactor in Borssele is gebouwd door de Rotterdam Droogdok Maatschappij (RDM), die ook reactoren leverde aan de Belgische kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. De Belgische reactoren werden na veiligheidscontroles onlangs gesloten voor nader onderzoek.

Borssele staat op een door de Nuclear Energy Agency (NEA) opgestelde lijst met 22 kerncentrales die mogelijk dezelfde problemen hebben als Doel en Tihange. De lijst met risicoreactoren werd in augustus gepubliceerd op de website van de OECD, maar onder druk van verschillende landen weer verwijderd.

Volgens EP-lid Kartika Liotard moet Borssele onmiddellijk worden onderworpen aan dezelfde ultrasone controle als Doel en Tihange: “Alleen zo is uit te sluiten dat er niet ook scheurtjes zitten in de Nederlandse reactor. Door de ontdekkingen in Doel en Tihange is een nieuw potentieel risico ontstaan. Nieuwe risico’s dienen direct te worden onderzocht, zeker bij kerncentrales. Verhagen moet het zekere voor het onzekere nemen,” aldus Liotard.

Naast de brief aan Verhagen hebben de Europarlementariërs met spoed de resultaten van de stresstest in Borssele opgevraagd bij de Europese Commissie. Eerder deze maand drongen de parlementsleden ook al gezamenlijk aan op permanente sluiting van Tihange 1 en 2 en Doel 3.