Berman stelt Commissie vragen over mensenrechten bananensector Kameroen

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Friday, September 28 2012, 3:04.
Berman stelt Commissie vragen over mensenrechten bananensector Kameroen
Bron: Blog Thijs Berman

Namens de PvdA in het Europees Parlement heeft Thijs Berman vragen gesteld aan de Europese Commissie over de mensenrechtensituatie in de bananensector in Kameroen. De grote bananenproducenten in het West-Afrikaanse land worden herhaaldelijk verweten het niet al te nauw te nemen met de mensenrechten en de rechten van hun werknemers.

In het voorjaar stelde Berman hier ook vragen over. Toen naar aanleiding van een Europese subsidie aan de bananensector in Kameroen. Hij vroeg de Commissie hoe zij het schenden van de mensenrechten in de toekomst wil voorkomen. In haar antwoord verwees de Commissie naar evaluaties die zijn uitgevoerd en het actief betrekken van belangengroeperingen bij de strategie van de Commissie.

Naar aanleiding van deze reactie heeft Berman de Commissie nu gevraagd om duidelijk te maken welke belangengroepen er worden betrokken bij de strategie en of ook vakbonden hier onderdeel van uitmaken. Indien dit niet het geval is, wil Berman van de Commissie weten waarom deze niet betrokken worden.

Daarnaast heeft hij de Commissie gevraagd om aan te geven welke onderzoeken en evaluaties er precies zijn uitgevoerd en waar deze voor het publiek te vinden zijn.

Bron afbeelding: SXC / abcdz2000