Groenen willen snel meer vrouwen in top bedrijfsleven - Main contents
De Europese Commissie moet zo snel mogelijk haar voorstel voor quota voor het aantal vrouwen in raden van toezicht openbaar maken. Een aantal landen, waaronder Nederland, probeert het wetsvoorstel te blokkeren nog voordat het gepubliceerd is. De Groenen wil dat de Europese Commissie haar wetsvoorstel gewoon voorlegt aan het Europees Parlement en de Europese ministers, zoals dat hoort in een democratisch besluitvormingsproces.
Niet onder druk laten zetten
De Groenen in het Europees Parlement vragen in een brief aan José Manuel Barroso en Viviane Reding, respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van de Europese Commissie, om actie te ondernemen. “De Europese Commissie moet zich niet onder druk laten zetten door een aantal EU-lidstaten die de discussie over de scheve verhoudingen in de top van het bedrijfsleven blijkbaar niet aandurven”, reageert Europarlementariër Marije Cornelissen, woordvoerder vrouwenemancipatie van de Groenen.
“Het aantal vrouwen in raden van bestuur en raden van toezicht is nog steeds bedroevend laag. Het Europees Parlement heeft al herhaaldelijk om maatregelen gevraagd die verder gaan dan mooie voornemens van bedrijven zelf. Het is tijd voor een open debat over bindende maatregelen.”
Old-boys-netwerk
Slechts veertien procent van de top van Europese bedrijven bestaat uit vrouwen. Wanneer je weet dat in 2010 meer dan de helft van de universiteitsdiploma's in de Europese Unie aan vrouwen uitgereikt zijn, dan is duidelijk dat de ondervertegenwoordiging van vrouwen niet ligt aan opleidingsniveau. Cornelissen stelt dat het old-boys-netwerk debet is aan het beperkt aantal vrouwen aan de top.
Cornelissen: “De tijd van mooie woorden en goede voornemens is voorbij. Bedrijven hebben lang genoeg de tijd gekregen om iets aan de scheve verhouding in de bestuurskamer te doen, maar zijn daar niet toe in staat gebleken. Het nut van bindende quota heeft zich in een aantal landen al bewezen. Het is prima haalbaar om veertig procent vrouwen in de top te hebben per 2020.”
Lobby tegen verandering
In verschillende landen lobbyen werkgeversorganisaties zoals VNO-NCW tegen vrouwenquota. Op deze wijze slagen zij er in om de emancipatie in de bestuurskamers tegen te gaan. Een gang van zaken die volgens Cornelissen aangepakt moet worden. “In de landen die wel kozen voor quota leidde dit breekijzer tot goede resultaten: het kwam de gehele participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt ten goede. Het is tijd dat Europees het streven naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de praktijk gebracht wordt.”