Fantastische verkiezingsuitslag

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Friday, September 14 2012, 2:55.
Fantastische verkiezingsuitslag
Bron: Blog Thijs Berman

Een paar weken geleden leken we, volgens de opiniepeilingen, af te stevenen op een spannende eindrace tussen Roemer en Rutte. Het liep uiteindelijk heel anders. Diederik kwam tussenbeide door te kiezen voor het eerlijke verhaal en een geloofwaardig links alternatief voor het rechtse beleid. In de Europese Fractie voor Socialisten & Democraten is iedereen ontzettend trots op de winst van de PvdA. Het geeft nieuwe energie en hoop voor de toekomst van de Europese Unie en zou zo maar eens het begin kunnen zijn van nieuwe politiek in Europa.

Helder en eerlijk verhaal over Europa

Ons Europaverhaal is er een van de lange adem. Diederik heeft de hele campagne door gezegd dat niemand de toekomst kan voorspellen en dat het onzeker is hoe de eurocrisis er over vier dagen, vier weken of vier maanden voor staat. Daar heeft hij gelijk in. In crisistijd gaat het erom dat er iemand staat met een kompas. Een kompas dat in de richting wijst van samenwerking, eerlijk delen en inlevingsvermogen. Diederik heeft dat kompas.

De Nederlandse kiezer heeft gekozen voor een toekomst van eenheid en stabiliteit. Hier in het Europees Parlement werden wij vaak aangesproken op de Nederlandse gedoogconstructie. Waar was het verstandige, tolerante Nederland gebleven? Waarom probeerden Nederlandse bewindslieden te morrelen aan Europese regels? En wat was het toch met dat vreemde Polenmeldpunt? De vreugde was dan ook groot toen donderdag bekend werd dat de gematigde partijen zo gegroeid waren.

Namens al onze collega's in het Europees Parlement wil ik Diederik bedanken voor zijn krachtige en doeltreffende optreden. Dat geldt ook voor al die mensen die zich met hart en ziel hebben ingezet in deze campagne. Laten we hopen dat de verkiezingswinst de voortzetting is van een linksere wind in Europa, die al was ingezet met de verkiezing van president François Hollande in Frankrijk.