Help, de wachtlijsten komen! - Main contents
Wat te verwachten viel gebeurde bij het televisiedebat tussen de lijsttrekkers bij Knevel & Van der Brink. Zowel Rutte als Pechtold waarschuwden voor wachtlijsten in de zorg als het verkiezingsprogramma van de PvdA wordt uitgevoerd. En jawel, het schrikbeeld van eind jaren negentig werd er weer bijgehaald. Naar die wachtlijsten van eind jaren negentig moeten we zeker niet terug. Maar anders dan Pechtold en Rutte doen geloven waren die wachtlijsten niet rechtstreeks gevolg van de budgettering in de zorg. Ook in de jaren tachtig kenden we een systeem van budgettering en waren er weinig klachten over wachtlijsten, terwijl de kosten van de zorg niet explodeerden zoals we de laatste jaren zien. Waardoor kwam het dan wel?
Onderzoek van bureau Prismant, een gerenommeerde denktank voor de zorg, geeft daar antwoord op. De wachtlijsten groeiden snel toen de zogenoemde lumpsum financiering voor medisch specialisten werd ingevoerd. Specialisten mochten per jaar maximaal x behandelingen doen tegen de prijs van y. Als dan half november de lumpsum op was gingen de medisch specialisten -oneerbiedig gezegd- naar de golfbaan. Die lumpsum was dus een slecht idee.
Dat onderzoek ‘Sturen op doelmatigheid’ prikt nog meer mythes van de marktwerking door. Zoals de bewering dat dankzij de concurrentie de prijzen in het ‘vrije B-segment’ snel dalen. Het tegendeel blijkt het geval.
Iedereen wil goede zorg. Terecht. Tegelijk moeten we voorkomen dat de kosten verder exploderen. Wij geloven dat allebei mogelijk is. Het is zaak die discussie te voeren met argumenten en niet met schrikbeelden.