Steun voor kandidaat-lidstaten EU moet transparanter en democratischer - Main contents
Het toezicht op de financiële steun voor de landen die willen toetreden tot de Europese Unie moet transparanter en democratischer. Dat besloot de commissie Buitenlandse Zaken maandag in het Europees Parlement, met steun van GroenLinks. Ook het voorstel van Europarlementariër Marije Cornelissen om de sociale partners meer inspraak te geven bij die steun kreeg een meerderheid. Cornelissen is rapporteur namens de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de pre-toetredingssteun.
“Elke toetredings-kandidaat moet steun krijgen op de gebieden waar die het hardst nodig is”, aldus Cornelissen. “Bijvoorbeeld voor goed bestuur en rechtstaat. Daarna moeten we de voortgang met eenduidige en transparante indicatoren kunnen meten. Zo wordt de steun effectiever en beter controleerbaar.”
Op voorstel van Cornelissen krijgt het versterken van sociale dialoog tussen werkgevers en werknemers extra aandacht. Cornelissen: “Sociale partners hebben een belangrijke rol bij het opstellen van Europese wetgeving. Als toetredingslanden daar in de toekomst volwaardig aan mee willen doen, moeten we nu inzetten op het versterken van vakbonden en werkgeversorganisaties.”
De commissie Buitenlandse Zaken vraagt ook om democratischer toezicht op de verdeling van pre-toetredingssteun. Bijvoorbeeld door lokale maatschappelijke organisaties en sociale partners te betrekken bij de verdeling van de subsidie en de controle op de besteding ervan.
Het complete Europarlement spreekt zich in september uit over de pre-toedredingssteun voor de periode van 2014 tot 2020.