Ashton moet oorlogsmisdaden in Mali veroordelen

Source: M. (Thijs) BermanĀ i, published on Monday, July 2 2012, 2:34.

PERSBERICHT "De vernietiging van de mausolea in Timboektoe door de radicaal-islamitische beweging Ansar Dine is een oorlogsmisdaad", zegt Thijs Berman namens de PvdA in het Europees Parlement. "Daarom moet de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton deze daden krachtig veroordelen."

Afgelopen weekend hebben meer dan dertig militanten van Ansar Dine, die banden zou hebben met al-Qaida, zes eeuwenoude mausolea vernietigd in het noorden van Mali. Zij dreigen nu alle 16 historische graven te vernietigen. Op verzoek van de regering van Mali zijn deze mausolea donderdag op de Werelderfgoedlijst van Unesco gezet.

Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Fatou Bensouda, heeft de beweging opgeroepen om direct te stoppen met de vernietiging van de graven. Daarnaast gaf zij aan dat Mali het Statuut van Rome, waarmee het Strafhof is opgericht, heeft ondertekend, en dat in artikel 8 van dit statuut staat dat een vooropgezette aanval op onbeschermde burgerdoelen een oorlogsmisdaad is. "Ashton moet politieke steun geven aan het Internationaal Strafhof," vindt Berman. "De druk op Ansar Dine moet opgevoerd worden en dat kan door deze militanten aan te klagen voor oorlogsmisdaden."

Berman: "Deze vernietigingen geven aan hoe de situatie in Noord-Mali met de dag verslechtert. De Europese Unie geeft nog onvoldoende logistieke en politieke ondersteuning aan de pogingen van de Afrikaanse Unie en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) om de eenheid en de rechtsstaat te brengen in Mali. Het is de hoogste tijd dat Ashton zich, in woorden en daden, actief gaat inzetten voor dit land."

"Bovendien moet de EU blijven investeren in de ontwikkeling van deze regio. Discussies over stopzetting van de steun, zoals de VVD wil, zijn in deze instabiele situatie absurd", aldus Berman.