Geen gedraal: informeer scholieren eerlijk over studiekeuze - Main contents
in Politiek, In de kamer
Terwijl overal in Nederland de vlaggen uitgaan omdat scholieren hun eindexamen hebben gehaald, is onderwijswoordvoerder Anne-Wil Lucas bezig met de toekomst van deze vakmensen en academici in spé. "Dit is de tijd dat veel scholieren een keuze maken over de volgende stap: wat ga ik hierna doen en waar ga ik mijn opleiding vervolgen. Dat is een belangrijke stap die genomen moet worden op basis van eerlijke, correcte en volledige informatie. Maar die ontbreekt nu." Lucas constateert dat scholieren door hbo’s en universiteiten met glossy folders worden verleid en ronduit verkeerd worden voorgelicht. Om eerlijke voorlichting te garanderen, initieerde zij vorig jaar de verplichte invoering van de studiebijsluiter. Hierin zou per opleiding helder en overzichtelijk beschreven moeten worden wat studenten in spé kunnen verwachten van de opleiding. "Scholieren en hun ouders kunnen zo een gedegen en onderbouwde keuze over de toekomst maken", aldus Lucas.
De handschoen is inmiddels opgepakt door vier hogescholen in het oosten van Nederland. Vandaag neemt Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) het eerste exemplaar van de studiebijsluiter in ontvangst. "Een goede eerste stap, maar niet de sprint die we nodig hebben, die we als parlement hebben gevraagd en die scholieren verdienen." De VVD irriteert zich dan ook mateloos aan de trage onderwijsinstellingen die in aanloop naar het nieuwe schooljaar nog bijna geen eerlijke studie-informatie publiceren. "De bijsluiter die er nu ligt, is nog niet volledig. Ik wil dat studenten niet alleen weten hoe groot de kans is op een 'baan op niveau'. Ik wil dat ze ook weten hoe groot de kans is dat die baan in het vakgebied van de studierichting is en wat het startsalaris is. Alleen dan kunnen studenten rekening houden met de vraag op de arbeidsmarkt en dus het terugverdienvermogen van een studie. Daarnaast gaat het allemaal veel te langzaam. Universiteiten en hbo's kondigen aan dat ze over een paar jaar pas over zullen gaan tot het verstrekken van eerlijke informatie over zaken als salaris en arbeidsmarkperspectief. Wat hebben ze te verbergen? En moeten scholieren tot die tijd dus maar gissen? Dat is onacceptabel. Er moet een tandje bij."
Lucas wil dat de bijsluiter zo snel mogelijk verplicht wordt voor alle universiteiten en hbo's, zodat de folders voor het studiejaar 2013-2014 allemaal de juiste informatie bevatten. Om dat te bereiken heeft zij mondelinge vragen aangekondigd voor Staatssecretaris Zijlstra: "ik wil weten hoe hij gaat zorgen dat scholieren zo snel mogelijk een eerlijke en volledige keuze kunnen maken. In het belang van de scholieren verwacht ik van de staatssecretaris dat hij de universiteiten en hogescholen tot actie gaat manen. Als er niet snel wat gebeurt, ga ik een wet schrijven hen te dwingen de bijsluiter per 1 januari 2013 klaar te hebben. Vandaag is een eerste stap gezet maar daar moet het niet bij blijven. De studenten van morgen, verdienen een eerlijke keuze nu.”