Goede rechtspraak vraag om rust en aandacht - Main contents
Foto Flickr / Sierag
De kwaliteit van de rechtspraak staat onder druk, zegt de Procureur-generaal bij de Hoge Raad in het jaarverslag van de Hoge Raad over 2011. Hij heeft gelijk. Nederland wordt niet veiliger van weer een plannetje en weer een symboolwet. Problemen zitten niet in de wetten maar in de uitvoering en organisatie. De politiek moet ervoor zorgen dat die moet eerst op orde komen.
We willen snelle en vooral goede rechtspraak. De laatste tijd is er echter alleen aandacht voor snel en niet voor goed. De werkdruk voor rechters is hierdoor onaanvaardbaar toegenomen. Hiermee gooien we het kind met het badwater weg: de rechter wordt minder serieus genomen, mensen zijn niet tevreden met de uitkomst en de uitleg. Het conflict dat door de rechter moest worden opgelost is dan nog niet weg en heeft alle kans om door te rotten.
Dit wordt nog een versterkt door alle nieuwe wetgeving die op de rechters is afgekomen. Goede en slechte wetten, het kost tijd deze goed te verwerken. Het schept verwachtingen van de rechter die hij lang niet altijd waar kan maken: de problemen zitten niet in de wetten maar in de uitvoering en organisatie. Die moet eerst op orde.
De Nationale Rekenkamer toonde recentelijk in een vernietigend rapport aan dat 16 procent van alle gevangenisstraffen nooit wordt uitgezeten, de dader blijft dan dus straffeloos! Verder kan veel werk van de politie direct in de prullenbak omdat de officier van justitie er niets mee doet. Breng de praktijk dus eerst op orde. 'Niet lullen maar poetsen!', zou een Rotterdammer echter zeggen tegen minister Opstelten.
Goede rechtspraak vraag om rust en aandacht. De politiek moet niet zo dicht op de rechtspraak zitten, verwachtingen scheppen maar er geen middelen bij geven om die te realiseren. Dan komt het draagvlak voor de beslissing onder druk te staan, aldus de Procureur-generaal. Laten we ons deze boodschap aantrekken. Laten we na twee jaar stilstand ons weer gaan inzetten voor een optimale organisatie van het werk van rechter, officier van justitie en politieman. Laten we eindelijk gaan doen wat werkt en Nederland zo veiliger maken.