Meer druk vanuit EU op Oekraïne nodig

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, May 22 2012.
Meer druk vanuit EU op Oekraïne nodig
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Met het Europees Kampioenschap voetbal voor de deur staat Oekraïne in het middelpunt van de belangstelling. De discussie moet echter over meer gaan dan alleen over een boycot of niet. Het gaat mij om een goed en consequent EU-beleid, dat vierkant staat voor mensenrechten, democratie en rechtstaat", zegt Europarlementariër Emine Bozkurt (PvdA). Ze doet deze uitspraak vandaag tijdens het plenaire debat over het land in Straatsburg. "Laat Oekraïne alleen profiteren van de associatieovereenkomst met de EU als het ook democratie en rechtsstaat omarmt", zegt Bozkurt tegen Eurocommissaris Stefan Füle van Uitbreiding.

Europees nabuurschapsbeleid: 'more for more'

De EU beschikt al over het juiste instrumentarium om dit soort maatregelen af te kondigen. De Unie heeft namelijk een helder nabuurschapsbeleid. Dat beleid heeft tot doel om buurlanden enerzijds aan te moedigen om democratie en mensenrechten te respecteren en anderzijds te laten profiteren van samenwerking, bijvoorbeeld op economisch gebied. Dat laatste gebeurt via associatieovereenkomsten.

Bozkurt ziet dat deze twee elementen van het nabuurschapsbeleid momenteel niet hand in hand gaan, wat haaks staat op het principe van 'more for more'. "Ik vind dat economische integratie niet ten koste mag gaan van mensenrechten en democratie. Nu is dat wel het geval. Het afgelopen jaar is de toegang van Oekraïne tot de Europese markt fors verbeterd, maar het democratische gehalte van het land is gezakt tot een historisch dieptepunt. Leden van de oppositie worden op twijfelachtige gronden vastgehouden, de pers ligt aan de leiband van de regering en afgelopen weekend werd de gay pride afgelast om confrontaties met extremisten te voorkomen."

Resolutie over Oekraïne

Naast de oproep van Bozkurt vandaag in de plenaire, zal het Europees Parlement donderdag stemmen over een resolutie over de situatie in Oekraïne.

Bron afbeelding: flickr / Vladimir Yaitskiy