Thijs Berman blij met Hollande

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Sunday, May 6 2012, 2:31.

Thijs Berman, namens de PvdA in het Europees Parlement en in het verleden jarenlang correspondent in Frankrijk, heeft de laatste dagen meerdere malen de Franse verkiezingen becommentarieerd. Onder meer in The Friday Move van BNR. Maar ook bij Bureau Buitenland van de vpro. Meer weten? Luister naar zijn bijdrage in het vpro-programma. Vanuit het socialistische hoofdkwartier, vlak voor de uitslag: "Mijn sociaaldemocratische hart klopt harder."

Meer aandacht voor groei

Berman verwacht dat de verkiezing van Hollande de Europese aanpak van de schuldencrisis zal doen veranderen. Er komen hardere afspraken over groei en de kans is groot dat de eenzijdige focus op bezuinigen zal verdwijnen. Belangrijk, vindt Berman, want groei zorgt voor meer belastinginkomsten en voorkomt dat je in een negatieve spiraal van steeds meer bezuinigen terechtkomt.

Frank Renout is aanwezig op het hoofdkwartier van Sarkozy, waar de aanwezigen nog geloven in de overwinning van de zittende president. Wat zal hij gaan doen als hij verliest? Zijn vroegere métier als advocaat weer oppakken? Renout en Berman zijn het er verder over eens dat Merkel en Hollande qua persoonlijkheid wel eens goed bij elkaar zouden kunnen passen: beide zijn bedachtzame consensuszoekers.

>> Beluister het fragment