Alle asielzoekers in Griekenland verdienen menswaardige behandeling - Main contents
Emine Bozkurt, namens de PvdA in het Europees Parlement, heeft vanavond vragen gesteld aan Eurocommissaris Malmström (Binnenlandse Zaken) over berichten over de mensonterende behandeling van asielzoekers in Griekenland. De Griekse autoriteiten pakken risicogroepen voor infectieziekten als hiv op en zetten hen vast. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die een verhoogd risico lopen vanwege hun land van herkomst, drugsgebruik of werk in de prostitutie. Er wordt zelfs gesproken over ‘schoonveegoperaties van straten en centra’. “Dit is bijzonder discriminerend en willekeurig”, zegt Bozkurt. “Met deze maatregel pak je de mensen die juist al ontzettend kwetsbaar zijn.”
"Ik hoor ook van plannen om detentiecentra te bouwen voor asielzoekers die in armoede leven", vervolgt Bozkurt. "En dat terwijl Griekenland niet voldoet aan de wettelijke verantwoordelijkheid om adequate opvangvoorzieningen aan te bieden. Daardoor komen de mensen om wie het gaat noodgedwongen in de armoede terecht. Vervolgens grijpen de autoriteiten deze situatie aan om hen op te sluiten. Een kwalijke cirkelredenering."
Juist in economische tegenspoed letten op fundamentele rechten
De Griekse autoriteiten hebben aangekondigd de straten ‘schoon te vegen’ en zo te ontdoen van asielzoekers en migranten die aan de genoemde criteria voldoen. Dit soort krachttermen baart Bozkurt zorgen. "Natuurlijk, de Grieken hebben het zwaar. Ze kampen met de hevigste economische crisis die ze ooit hebben doorgemaakt, talloze mensen zitten zonder werk en worden op veel andere manieren geraakt door de economische tegenspoed. Maar dat neemt niet weg dat de Grieken de fundamentele rechten van iedereen moeten respecteren. Juist in dit soort moeilijke tijden is het van het grootste belang om oog te hebben voor de rechten van de allerkwetsbaarsten."
De Grieken kampen al jaren met de toestroom van grote aantallen asielzoekers en migranten. De EU is het land al financieel te hulp geschoten om de instroom beter te laten verlopen. "Het lijkt mij niet de bedoeling dat dit EU-geld gebruikt wordt om mensen op te sluiten", zegt Bozkurt. "Ik vraag de Commissie dan ook om deze situatie nauwgezet in de gaten te houden en zich in te zetten om discriminatie en xenofobie in Griekenland te bestrijden. Ik hoor namelijk van minderheden in Griekenland dat ze zich steeds onveiliger voelen."
Land van eerste aankomst verantwoordelijk voor opvang
Tot op heden is Griekenland er niet in geslaagd om het eigen beleid rond asiel op orde te krijgen. Gevolg daarvan is dat de Grieken niet aan de Europese regels voor opvang voldoen. EU-landen hebben de afspraak dat het land waar een asielzoeker als eerst aankomt, verantwoordelijk is voor opvang. Het is echter al meerdere malen voorgekomen dat het Europees Hof landen als Nederland heeft geweigerd om een asielzoeker die via Griekenland de EU is binnengekomen, terug te sturen naar dat land. Reden: de erbarmelijke opvang in Griekenland.