Privacy in geding bij voorstel passagiersgegevens VS - Main contents
De PvdA in het Europees Parlement heeft tegen de voorgestelde overeenkomst over de uitwisseling van passagiersgegevens tussen de EU en de VS gestemd. Wij vinden dat het voorstel te weinig rekening houdt met de rechten van EU-burgers. Het is namelijk niet altijd duidelijk waarvoor de VS de gegevens zal gebruiken. Bovendien mag het land volgens de overeenkomst nog steeds in bepaalde gevallen op eigen initiatief door onze gegevens struinen. Ik zie liever dat dit alleen op aanvraag gebeurt. Tot mijn spijt stemde het Europees Parlement vandaag voor. Een korte uitleg waarom ik dat jammer vind.
Natuurlijk steunen we de strijd tegen terrorisme en zware grensoverschrijdende criminaliteit. Maar die strijd moet wel gepaard gaan met goede bescherming van persoonsgegevens van EU-burgers. De overeenkomst die vandaag voorlag, voldoet niet aan die eis. Daarom stemden we tegen. Wij willen dat de Europese Commissie en de VS met een betere overeenkomst komen, die wel voldoet aan Europese standaarden. We mogen ons niet onder druk laten zetten als het om rechten van onze burgers gaat. Want als we nu onze standaarden verlagen, hoe moet het dan in de toekomst als andere derde landen ook zo’n akkoord willen?
Onduidelijke voorwaarden
Het voorstel is niet helder over het doel van de gegevensuitwisseling. Het akkoord gaat verder dan het Europees Parlement heeft bepaald in haar resolutie van 2010. Daarin staat dat alleen inzage mogelijk is voor de strijd tegen terrorisme en zware grensoverschrijdende criminaliteit. De huidige overeenkomst voorziet ook in inzage in gegevens voor andere, vaag omschreven doeleinden. Dat geeft de VS de ruimte om de tekst naar eigen inzicht te interpreteren en ook te gebruiken voor zaken waarvoor ze niet bedoeld zijn, zoals immigratie en grenscontroles.
Ook over de bewaartermijn van de gegevens ben ik niet tevreden. Deze kan oplopen tot tientallen jaren.
In 2007 sloten de VS en de EU een overeenkomst over de uitwisseling van gegevens. Dit gebeurde nadat het akkoord uit 2004 door het Europese Hof van Justitie nietig werd verklaard omdat het in strijd was met het EU-recht. In mei 2010 heeft het Europees Parlement de Europese Commissie gevraagd om de overeenkomst uit 2007 te herzien en opnieuw te onderhandelen over de regeling. Daarop kwam de Commissie eind 2011 met een nieuw voorstel, dat het Europees Parlement vandaag goedkeurde.
Bron afbeelding: SXC / sqback