Op snuffelstage bij Thijs Berman

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Tuesday, April 17 2012, 2:19.
Op snuffelstage bij Thijs Berman
Bron: Blog Thijs Berman

Hoe zit een dag in het leven van Europarlementariër eigenlijk uit? Om hierachter te komen, bood Thijs Berman, Europarlementariër van de PvdA, op 7 maart een stagedag aan. Elmar Smid was een van de twee uitverkorenen. Lees hier zijn verslag.

Door Elmar Smid

Op een ietwat grijze woensdagmorgen, mocht ik me melden bij de ingang van het Europees Parlement.

Daar werd ik opgepikt door Djurre, een stagiair bij Thijs. Hij moest mij introduceren, voordat ik naar binnen mocht. Als stagiair was Djurre daar echter niet toe bevoegd, en dus moest een tweede medewerker van Thijs’ team naar beneden komen om alsnog een handtekening te zetten op een opnieuw in te vullen formulier. Deze vriendelijke assistente wist me wel door mijn eerste ervaring met de Brusselse bureaucratie heen te loodsen.

Ik werd naar het kantoor van Thijs Berman gebracht. Een knus kantoor, met de poster van Job Cohen nog aan de muur en mooi uitzicht over de stad. Thijs was nog even in vergadering, dus dat was voor mij een mooie gelegenheid om zijn naaste medewerkers even te spreken. Ik heb de indruk dat het stuk voor stuk enthousiaste en gedreven mensen zijn. Volgens mij mag onze Europarlementariër daar niet over klagen.

Eenmaal klaar met de vergadering kwam Thijs binnen, samen met de andere stageloper van die dag. Na een korte kennismaking lichtte hij me in over die afgelopen vergadering. Hij was in gesprek geweest met een Amerikaanse gezant om te spreken over Ontwikkelingssamenwerking en hoe de Verenigde Staten en Europa op dat gebied beter kunnen samenwerken.

De volgende afspraak op het programma was de fractievergadering met de twee andere PvdA’ers in het Europees Parlement. De PvdA staat daar niet op zichzelf. Ze is verbonden aan de Socialists and Democrats (S&D) groep, een verzameling van zusterpartijen van de PvdA, die gezamenlijk optreedt. Dat dit om afstemming vraagt, bleek uit het bezoek van de fractievoorzitter van de S&D, de Oostenrijker Hannes Swoboda, aan de PvdA- fractievergadering. Hij vroeg om steun voor de standpunten van de fractie. Thijs vroeg hem op zijn beurt haast te maken met een Europees investeringsplan om de verschillende economieën weer op gang te krijgen.

'Energiek en lichtelijk chaotisch'

Zelf zou ik Thijs Berman voornamelijk als een energieke, lichtelijk chaotische, man beschrijven. Hij kan snel spreken en nog sneller lopen; zo snel dat we hem zelfs een keer zijn kwijt geraakt in het grote gebouw. Hoewel zijn telefoon roodgloeiend stond, gaf hij voorrang aan de kennismaking met een Rotterdamse vmbo-schoolklas.

Ik kan zeggen dat deze PvdA-Europarlementariër druk bezig is. Overigens is mijn idee wel bevestigd dat het voor de Bulgaarse bakker bijvoorbeeld veel moeilijker is om de beleidsvorming in het Europees Parlement te beïnvloeden, dan voor de georganiseerde belangen. Er wordt in Brussel in mijn ogen erg gefocust op NGO’s, belangen- en lobbygroepen.

Aan het eind van de stagedag bevestigde Thijs nogmaals dat hij wel langs wilde komen bij de Groningse afdeling van de Jonge Socialisten. Daarna drukten we de hand en liep ik naar buiten. Langs de plastic dossierkoffers die stonden te wachten op hun reis naar Straatsburg.

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual