Strijd voor goede ziekenhuiszorg

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Monday, January 23 2012.
Ziekenhuiszorg
Bron: Blog Lutz Jacobi

Vorige week was ik met andere leden van de Tweede Kamer op werkbezoek bij het ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum. Het voortbestaan van dit kleinste ziekenhuis van Nederland staat ter discussie. Het gaat hier om de betaalbaarheid en de kwaliteit voor de spoedeisende hulp en de geboortezorg in een krimpregio.

Maar het gaat ook over de werkgelegenheid. In Dokkum is het ziekenhuis de grootste werkgever.

In het huidige stelsel is het de zorgverzekeraar die beslist over de toekomst van het ziekenhuis. Een zorgverzekeraar die in Friesland een marktaandeel heeft van bijna 90%.

In situaties waar het voortbestaan van voorzieningen aan de orde is, heeft de burger geen enkele inspraak. En Dokkum maakt duidelijk dat dat niet langer gepikt wordt. De bevolking zet zich volop in voor behoud van De Sionsberg.

Het voortbestaan van voorzieningen in Nederland mag niet in de eerste plaats een zaak van de zorgverzekeraars zijn. Gezondheidszorg is een publiek goed en dat vraagt om publieke sturing. Wat mij betreft leiden de ontwikkelingen rond het ziekenhuis de Sionsberg naar nieuwe regelgeving waarin de burger ook daadwerkelijk invloed heeft op de organisatie en kwaliteit van de zorg. Zo wordt de Sionsberg een voorbeeldziekenhuis voor de andere krimpgebieden in Nederland.

Zie ook : www.hallofryslan.nl

www.lutzjacobi/twitter.com