Bozkurt in Feijenoord: 'positieve instelling bewoners maakt indruk'

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, April 5 2012.
Bozkurt in Feijenoord: 'positieve instelling bewoners maakt indruk'
Bron: Blog Emine Bozkurt

Op vrijdag 30 maart was PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt op bezoek in de Rotterdamse wijk Feijenoord. Zij bezocht de wijk op uitnodiging van deelgemeentevoorzitter Seyit Yeyden. Tijdens bezoeken aan een woonzorgcentrum, een moskee en een buurtvereniging sprak Bozkurt met bewoners over hun zorgen naar aanleiding van Ruttes beleid. Al snel werd duidelijk dat men in Feijenoord de wil heeft om samen uit de crisis te komen.

De dag startte met een werkbezoek aan woonzorgcentrum Maasveld, waar Bozkurt werd ontvangen door de bewoners van voornamelijk Surinaamse afkomst. Zij uitten hun zorgen over hun AOW-uitkering, waarvan zij maar moeilijk rond kunnen komen. Dat heeft te maken met een gat in de opbouw ervan tijdens de jaren dat ze in Suriname woonden, terwijl het toen wel Nederlands grondgebied was. Dat wordt als buitengewoon oneerlijk ervaren en daarnaast blijft er hierdoor maar weinig geld over. Bijvoorbeeld voor een aanvullende verzekering, zoals voor een bezoek aan de tandarts.

Na het bezoek aan het woonzorgcentrum bezocht Bozkurt de overvolle Turkse Kocatepe Moskee. Ook hier kwam de sociale situatie veelvuldig aan de orde. Turkse ouderen hebben te kampen met een pensioengat. Bozkurt vertelde over haar inzet in het Europees Parlement voor sociale rechten die voortvloeien uit gesloten verdragen tussen Europa en Turkije. Het naleven van de gemaakte afspraken is hier een belangrijk onderdeel van. Dit is echter een punt van zorg. Zo zijn er sociale rechten die door het Europese Hof zijn erkend, maar door Europa niet worden nageleefd. Bozkurt gaf aan hier schriftelijke vragen over te stellen aan de Europese Commissie.

Bij het laatste bezoek stonden de jongeren centraal. Bozkurt werd ontvangen bij DSB, een buurtvereniging die sinds 1983 bestaat. Er was een modeshow voorbereid, waarin het hergebruik van spijkerstoffen centraal stond. De ontwerper wilde hiermee laten zien dat in een periode van crisis versleten spijkerbroeken niet weggegooid hoeven te worden en dat hergebruik altijd mogelijk is. Een mooi initiatief en ook nog goed voor het milieu. Na de modeshow volgde een korte presentatie over de activiteiten van de vereniging en ging Emine Bozkurt met de jongeren in gesprek.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Emine Bozkurt

Na afloop van de modeshow

Ook in Feijenoord werkt samen beter

Bozkurt besloot de dag met een politiek café waarbij zij haar ervaringen met de aanwezigen deelde en nogmaals het gesprek aanging over de gevolgen van het beleid van Rutte voor een wijk als Feijenoord. ''De bezuinigingen treffen juist degenen die het al moeilijk hebben. De rekening van de crisis moet eerlijk verdeeld worden. Daarnaast mis ik bij het kabinet-Rutte een toekomstvisie, een positief verhaal. Het vertrouwen moet weer worden teruggewonnen, want deze crisis is niet alleen een economische crisis, maar ook een crisis van vertrouwen. Vooral de positieve instelling van de bewoners heeft indruk op mij gemaakt. In deze wijk is er de wil om samen uit de crisis te komen. Dat kan alleen als de gewone man zich in een wijk als Feijenoord verenigt'', aldus Bozkurt.

Dit bezoek werd mede mogelijk gemaakt door de PvdA-onderafdeling Feijenoord en de deelgemeente.