Nieuwe impuls toetredingsproces Turkije niet voldoende

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, March 29 2012.
Nieuwe impuls toetredingsproces Turkije niet voldoende
Bron: Blog Emine Bozkurt

Vandaag heeft het Europees Parlement de resolutie aangenomen over de voortgang van Turkije in het toetredingsproces tot de Europese Unie. PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt ondersteunt de resolutie en benadrukt het belang van de positieve agenda van de Europese Commissie die een nieuwe impuls moet geven aan de onderhandelingen met Turkije, maar geeft aan dat dit niet voldoende is.

Bozkurt: "Turkije heeft zich ontpopt als regionale macht op zowel economisch als politiek gebied. De Europese Unie en Turkije hebben elkaar nu meer dan ooit nodig. De positieve agenda van de Commissie is meer dan welkom om de impasse te doorbreken, maar om echte vooruitgang te kunnen boeken moet de EU belangrijke onderhandelingshoofdstukken op het gebied van Fundamentele Rechten en Justitie openen. Dat is de enige manier om als Europese Unie meer invloed te krijgen op persvrijheid en de voor Turkije nodige justitiële hervormingen."

De resolutie ondersteunt het huidige hervormingsproces, maar geeft ook aan dat er nog veel meer hervormingen moeten komen. Vooral op het gebied van de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid heeft Turkije nog flink aan de weg te timmeren. De EU zou met het openen van het hoofdstuk Fundamentele Rechten een grote bijdrage kunnen leveren aan deze vrijheden in Turkije.

Bron afbeelding: SXC / borge