EP in debat over kortere diertransporten

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Wednesday, March 21 2012.

Brussel, 21 maart 2012 - "8 uur is de limiet." Dat zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard vandaag in een debat over diertransporten. De Milieucommissie van het Europees Parlement besprak vanmiddag een voorstel van Liotard om diertransporten te verkorten.

“Lange reizen geven stress, verwondingen, uitdroging, uitputting en bezorgen dieren last van extreme kou of hitte,” zegt Liotard. "Kortere transportlijnen verkleinen bovendien de kans op ziekte-uitbraken.”

Liotard betreurt de in haar ogen lakse houding van de Europese Commissie, die bevoegd is om transporttijden te verkorten. "De Europese Commissie negeert adviezen van haar eigen voedselautoriteit EFSA om gesleep met levend vee over lange afstanden te beperken. Nog steeds komt dierenwelzijn op de laatste plaats, snelheid van transport en winst maken staan voorop. Hieraan moet een eind komen en er moet streng worden opgetreden tegen deze dierenkwelling," bepleit het Europarlementslid.

Om lange diertransporten te voorkomen zou volgens Liotard meer vlees voor de eigen regio geproduceerd moeten worden. "En als er toch lang transport nodig is, is slachting vóór het transport veel logischer. Dat scheelt niet alleen dierenleed, maar ook CO2-uitstoot," aldus Liotard.

Op 7 en 8 mei beslist de Milieucommissie definitief of ze Liotards voorstel voor kortere dierentransporten steunt. Het volledige Europees Parlement stemt in juli over het voorstel. Een meerderheid van 395 Europarlementariërs gaf vorige week in Straatsburg al aan een transportlimiet van 8 uur in principe te zien zitten.