Eerlijke chocolade niet door kinderhanden

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Thursday, March 15 2012, 2:38.
Eerlijke chocolade niet door kinderhanden
Bron: Blog Thijs Berman

"Chocola is er voor kinderen, maar hoort niet door hen gemaakt te worden. Kinderarbeid in de cacaosector moet wereldwijd uitgebannen worden. Dat kan alleen als alle partijen, van boer tot fabrikant, van overheid tot consument, verantwoordelijkheid nemen", zegt Thijs Berman, namens de PvdA in het Europees Parlement.

Vandaag heeft het Europees Parlement zijn goedkeuring gegeven aan de 'Internationale Cacao Overeenkomst 2010'. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat de belangrijkste producten en afnemers van cacao zich moeten houden aan de principes en afspraken van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), zoals de Conventie over kinderarbeid.

"Het is van groot belang dat Ivoorkust en Ghana hun handtekening hebben gezet onder deze overeenkomst", zegt Berman. "Maar liefst 70% van de wereld cacaoproductie is afkomstig uit West-Afrika. De cacao wordt in deze landen voornamelijk geproduceerd door kleine familiebedrijven. Het oogsten van cacaobonen is zeer arbeidsintensief, waardoor kinderen worden ingezet om de arbeidskosten laag te houden."

Met de grootste chocolade-industrie ter wereld importeert de Europese Unie 80% van haar cacao uit West-Afrika. "Als belangrijkste chocoladeconsumenten hebben wij als Europese burgers dus ook grote invloed op de manier waarop chocolade wordt geproduceerd. Als overheden en producenten nu zorgen voor betere arbeidsomstandigheden in de cacaosector, laten wij dan als consumenten alleen eerlijke chocolade kopen", aldus Berman.

Volgende maand organiseert Thijs Berman in Zwolle een debat over de aanpak tegen kinderarbeid. Binnenkort meer informatie hierover op onze website en agenda.

Bron afbeelding: SXC / premekv