Tijd voor quota voor vrouwen in top bedrijfsleven - Main contents
GroenLinks is teleurgesteld over de cijfers over het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven die de Europese Commissie maandag presenteerde. Dit jaar steeg het aantal vrouwen in de raden van bestuur van bedrijven in de EU maar van twaalf procent naar veertien procent. Het aantal vrouwelijke directeuren van grote bedrijven toont zelfs geen verbeterende trend en is met 3,2% ronduit bedroevend. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen tonen de cijfers aan dat zelfregulering van het bedrijfsleven niet werkt. Ze pleit voor bindende Europese maatregelen.
Cornelissen: “De slakkengang waarmee vooruitgang wordt geboekt, toont aan dat zelfregulering geen bevredigende resultaten geeft. Slechts vierentwintig bedrijven in de hele Europese Unie gingen in op het verzoek van de Europese Commissie om vrijwillig maatregelen te nemen. De tijd is gekomen voor bindende wetgeving.”
Publieke consultatie
Eurocommissaris Viviane Reding beloofde vorig jaar dat ze in 2012 met wetgeving zou komen bij onvoldoende vooruitgang. Vandaag kondigde ze aan dat de Europese Commissie een voorstel voorbereidt om meer vrouwen in raden van bestuur af te dwingen. Hoe dit voorstel er precies uit gaat zien hangt af van reacties die de Europese Commissie de komende twee maanden ontvangt op een publieke consultatie. Cornelissen hoopt dat er in de Europese lidstaten een brede discussie zal ontstaan. “Ook Nederlanders moeten van deze consultatie gebruikmaken en vragen om bindende maatregelen. Zelfregulering heeft een kans gekregen, maar heeft duidelijk gefaald.”
Frankrijk toont aan dat quota met sancties werken. Als enige land in de Europese Unie is daar het percentage vrouwen in de top in één jaar gestegen van twaalf naar tweeëntwintig procent. Uit een rondvraag onder de Europese bevolking blijkt dat driekwart quota als middel steunt. “Het wordt steeds duidelijker dat quota als tijdelijk middel noodzakelijk zijn om het old-boys-network te doorbreken”, stelt Cornelissen. “Ik ga er vanuit dat de Europese Commissie tot dezelfde conclusie komt en quota voorstelt voor het hele Europese bedrijfsleven.”