Europarlementarier Cornelissen (GroenLinks): Europese regeringsleiders nemen economisch en sociaal herstel niet serieus - Main contents
GroenLinks i is teleurgesteld over de uitkomst van de Europese top. De urgentie waarmee de Europese regeringsleiders i zich hebben ingezet voor begrotingsdiscipline is volledig afwezig bij het nemen van maatregelen om een langdurige Europese recessie af te wenden.
“Op aandringen van het Europees Parlement i erkennen de EU-leiders eindelijk dat zij hun agenda voor duurzame en sociale groei teveel genegeerd hebben”, merkt Europarlementariër Marije Cornelissen i op. “Maar het is zeer teleurstellend dat zij daar vervolgens geen concrete maatregelen aan verbinden. Een schril contrast met de rigide manier waarop bezuinigingen worden afgedwongen.”
Europarlement wil investeren in banen
Twee weken geleden stemde een grote meerderheid van het Europarlement in met de oproep van Cornelissen om te garanderen dat er begrotingsruimte is voor het investeren in werkgelegenheid en dat bezuinigingen niet tot meer armoede leiden. Cornelissen: “De Europese Raad i zwijgt in alle talen over de sociale crisis die steeds nijpender wordt. De armoede stijgt, net als de werkloosheid die in sommige landen dramatische proporties krijgt, met name onder jongeren. De EU-leiders komen niet verder dan het recyclen van vrijblijvende voornemens die ze in januari al uitspraken.”
Commissievoorzitter José Manuel Barroso i noemde deze top 'minder dramatisch' dan de vorige. “Dat is logisch, want hete hangijzers stonden niet op de agenda”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout i.
“Belangrijke besluiten zoals de verhoging van het noodfonds, euro-obligaties, en Europese coördinatie van belastingen schuiven de leiders voor zich uit. Juist die Europese krachtenbundeling is nodig om de staatsschuld draaglijker te maken en het economisch vertrouwen terug te brengen.”
Duitse blokkade
De Duitse regering blokkeert een verhoging van het noodfonds. “En dat terwijl de overige eurolanden i hebben ingestemd met een overbodig Begrotingspact naar Duitse snit in de verwachting dat Berlijn vervolgens meer solidariteit zou tonen. Zo blijft Merkel heel Europa in gijzeling houden”, constateert Eickhout. Dat beperkt de politieke speelruimte van de Europese Commissie i om de regels voor begrotingstekorten verstandig toe te passen, om de nadruk te verleggen van overhaaste bezuinigingen naar structurele hervormingen die de overheidsfinanciën echt gezond maken.
Eickhout: “Hoe funest het is dat de Nederlandse regering zich, in het voetspoor van Duitsland, vanaf het begin van de eurocrisis blind heeft gestaard op steeds meer begrotingsdiscipline, gaat premier Rutte i met de nieuwe CPB i-cijfers nu zelf aan den lijve ondervinden.”
Read more ...