Berman stelt Ashton vragen over homorechten Oeganda

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Wednesday, February 15 2012, 2:57.

"Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton moet de Oegandese regering aanspreken op de vervolging van homorechten activisten in dat land", vindt Thijs Berman, delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement.

Op dinsdag was de Oegandese minister van Ethiek en Integriteit, Simon Lokodo, zelf aanwezig bij een inval in Entebbe in een hotel waar een workshop werd gehouden over de rechten van seksuele minderheden. De politie wilde op bevel van de minister een bekende activiste, Kasha Jacqueline Nabagasera, oppakken. Zij is sindsdien ondergedoken. Deze inval komt dagen nadat een parlementariër een omstreden anti-homowet opnieuw heeft geïntroduceerd in het parlement.

"De Europese Unie heeft als taak mensenrechten over de hele wereld te beschermen", zegt Berman. "We kunnen geen ontwikkelingshulp blijven geven aan landen die fundamentele rechten van hun burgers schenden." Daarom heeft Berman de Hoge Vertegenwoordiger opgeroepen om meer druk uit te oefenen op de Oegandese regering om mensenrechten te respecteren. Ook heeft hij gevraagd wat voor actie zij gaat ondernemen als de omstreden wet wordt aangenomen.

Bron afbeelding: SXC / quil