Belasting op financiële transacties heeft positief effect

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Monday, February 6 2012, 3:24.
Belasting op financiële transacties heeft positief effect
Bron: Blog Thijs Berman

Een belasting op financiële transacties op Europees niveau zorgt voor groei van de Europese economie met een stijging van minstens 0,25% van het Europese BNP. Dat is de uitkomst van een grondig onderzoek in opdracht van de sociaaldemocratische fractie (S&D) in het Europees Parlement waarvan vandaag de conclusies werden gepresenteerd. Thijs Berman, voor de PvdA in het Europees Parlement: "Dit onderzoek is goed onderbouwd en daardoor een krachtig instrument tegen de enorme lobby vanuit de financiële sector."

Laat banken betalen voor de mensen in plaats van andersom

"De banken dreigen met hel en verdoemenis wanneer wij iets terugvragen van de financiële jongens, terwijl zij wel risico's nemen waar de samenleving voor mag opdraaien als het misgaat", zegt Berman. "Nu betalen de mensen voor de banken en niet andersom. Dat vraagt om meer evenwicht. Deze studie laat zien dat het kan."

De Europese Commissie kwam vorig jaar nog tot de conclusie dat een transactietaks Europa op de lange termijn 0,53% van haar BNP zou kosten. Tegenstanders van de belasting beweren ook dat deze dramatisch zou zijn voor pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. De S&D-studie weerlegt dit. Volgens de opstellers ervan - twee vooraanstaande economen, professor Stephanie Griffith-Jones van Columbia University New York, en Avinash Persaud van de Zwitserse bank en verzekeringsmaatschappij UBS - heeft de Europese Commissie in haar effectrapportage belangrijke positieve gevolgen niet opgenomen. Zo wordt het risico op toekomstige crises kleiner, wat de kosten voor de samenleving verlaagt. Bovendien levert de nieuwe belasting geld op, dat gebruikt kan worden voor het afbetalen van schulden of een verlichting van de inkomensbelasting. Beide gevolgen zijn positief voor de economie, stellen de onderzoekers.

Risicovolle activiteiten het meest belast

De angst dat pensioenfondsen de dupe worden van deze belasting, gezien de enorme portefeuilles die zij beheren, blijkt onterecht. Volgens de onderzoekers zullen langetermijninvesteerders als pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen weinig belasting betalen omdat zij hun portefeuilles niet vaak veranderen. Kortetermijninvesteerders als hedgefondsen en flitskapitalisten worden harder geraakt. Berman vindt dit positief: "Risicovolle activiteiten worden door de belasting geraakt, terwijl onze persioenen geen hinder ondervinden. Dat is exact wat we willen bereiken."

Hoog tijd om de belasting in te voeren

Berman: "Door de transactiebelasting zal deze vorm van speculeren met flitskapitaal drastisch afnemen. Daarmee vervallen de argumenten tegen deze belasting nu definitief. Laten we daarom zorgen dat de taks er zo snel mogelijk komt. De EU is een van de weinige regio's in de wereld waar geen transactiebelasting bestaat. Het is hoog tijd dat dat verandert."

>> Lees het rapport

Bron afbeelding: SXC / ngould